Światowy Dzień Chorego w DSK w Lublinie

Wczoraj w XXII Światowy Dzień Chorego bp Mieczysław Cisło wraz z ks. Wiesławem Kosickim dyrektorem Caritas Archidiecezji Lubelskiej odwiedzili małych pacjentów w Dziecięcym Szpitalu Klinicznym w Lublinie. O godz. 14 bp Mieczysław wraz z ks. Wiesławem Kosickim odprawili Mszę Św. w szpitalnej kaplicy „Aniołów Stróżów”.

fot. Mateusz Jocek

Bp Mieczysław w wygłoszonej homilii podkreślał, że sam kiedyś był dzieckiem, leżał w szpitalu i dlatego tak bardzo rozumie cierpienie najmłodszych i wszystkich chorych. Mówił, że każde cierpienie ma sens i przybliża nas do Jezusa. W swojej homilii podziękował pracownikom, dyrekcji i wszystkim osobom otaczających swoją opieką i modlitwą chorych. Zaznaczył również, że to rodzice dźwigają ciężar choroby dziecka i podziękował im za ich wytrwałość, zapewniając równocześnie o pamięci w modlitwie.
Po zakończonej Mszy Św. biskup udzielił pacjentom oddziału hematologicznego sakramentu bierzmowania. Ks. Wiesław Kosicki wręczył małym pacjentom specjalnie przygotowane na tą okazję paczki (zabawki, środki higieniczne, słodycze).
for. Mateusz Jocek

fot. Mateusz Jocek