W całej Polsce blisko 90 tysięcy wolontariuszy Caritas niesie bezinteresowną pomoc potrzebującym. To wolontariusze zawożą ciepłe posiłki dla osób starszych, przygotowują paczki żywnościowe dla ubogich, pomagają w integracji uchodźców i migrantów. Podczas Dnia Dobra Caritas chce podziękować wolontariuszom, a także swoim sympatykom i przyjaciołom za ich bezcenny wkład w dzieła miłosierdzia. W diecezjach w całej Polsce odbędą się pikniki, festyny, warsztaty, pokazy, biegi, koncerty, kiermasze i wiele innych atrakcji.

Wolontariusze są podporą każdej kampanii charytatywnej, a jednak często pozostają w cieniu. Caritas po raz trzeci organizuje Dzień Dobra, aby podziękować wolontariuszom i wszystkim osobom, które wspierają jej działania. Wydarzenia rozpoczną się w Niedzielę Miłosierdzia Bożego 7 kwietnia – święto patronalne Caritas – i będą trwały przez Tydzień Miłosierdzia w całej Polsce, a ich kulminacja nastąpi w sobotę 13 kwietnia.

Dzień Dobra w Lubelskiej Caritas

Wolontariusze, pracownicy i odbiorcy działań podejmowanych przez Caritas Archidiecezji Lubelskiej, w sobotę 13 kwietnia 2024 r. na placu Centrum Spotkania Kultur (plac Teatralny 1) świętować będą Dzień Dobra. Lokalna edycja ogólnopolskiego święta będzie okazją do pokazania wielości sposobów i przestrzeni pomocy świadczonej przez największą polską organizację dobroczynną, a także do wspólnej celebracji przesłania, że „dobra jest więcej”.

„Dzień Dobra to święto pomagania, święto wolontariuszy i wszystkich osób zaangażowanych w działania Caritas w całej Polsce na rzecz osób potrzebujących. W Lublinie tegoroczne wydarzenie będzie zwieńczeniem Tygodnia Miłosierdzia, rozpoczynającego się Niedzielą Miłosierdzia (7 kwietnia), która przeżywana jest w Kościele w pierwszą niedzielę po Wielkanocy i jest zarazem świętem patronalnym Caritas. Jak co roku osoby zaangażowane w działania lubelskiej Caritas będą więc uczestniczyć we Mszy Św. W Archikatedrze Lubelskiej o godz. 11:30” – mówi Gabriela Sadowska, pracownik Caritas Archidiecezji Lubelskiej.

„Wydarzenie będzie miało formę pikniku rodzinnego, na który zapraszamy wszystkich- dzieci, młodzież, osoby dorosłe, osoby starsze. Wstęp będzie bezpłatny, jednak w trakcie będzie można zjeść pyszne jedzenie z naszego food trucka, zakupić rękodzieła naszych podopiecznych, wziąć udział w loterii fantowej, czy zrobić sobie zdjęcie w fotobudce. Dochód zebrany w trakcie Dnia Dobra przeznaczony zostanie na Fundusz Caritas dzieciom -> WPŁAĆ JUŻ DZIŚ! -> (link do wpłat)

Dodatkowo, na naszych gości czekać będzie mnóstwo atrakcji: występy podopiecznych Caritas AL, dmuchaniec, bańki mydlane, popcorn, wata cukrowa, stoiska Caritas, przy których będzie można lepiej poznać naszą działalność, animacje dla dzieci, a także konferencja Moniki i Marcina Gomułków „Początek Wieczności” oraz koncert zespołu Siewcy Lednicy. Warto podkreślić, że Dzień Dobra to nie tylko spotkanie naszych darczyńców, beneficjentów, pracowników i wolontariuszy, lecz również wspólna modlitwa i spotkanie z Panem Bogiem. Cała działalność Caritas wypływa z Ewangelii. Dlatego ważnym punktem wydarzenia będzie wspólna Koronka do Bożego Miłosierdzia o godz. 15:00” – mówi Paulina Stepnowska, koordynatorka Dnia Dobra.

Program wydarzenia:

12:00 Rozpoczęcie, otwarcie stoisk, występy podopiecznych Caritas AL

14:15 Konferencja Moniki i Marcina Gomułków „Początek Wieczności”

15:00 Koronka do Bożego Miłosierdzia

16:00 Koncert zespołu Siewcy Lednicy

Dobro to DAR, którym mogę się dzielić

W Caritas Archidiecezji Lubelskiej działa blisko 3 tys. wolontariuszy. Placówki nieustannie oferują pomoc potrzebującym – Warsztat Terapii Zajęciowej w Chełmie wspiera 60 osób z niepełnosprawnościami w usamodzielnianiu się i zdobywaniu kompetencji zawodowych, ok. 60 pacjentów dziennie korzysta z rehabilitacji w Centrum Charytatywnym Caritas w Krasnymstawie, a 26 dzieci – ze Świetlicy Środowiskowej.

– Prowadzimy pracownie: ogrodniczą, ceramiki i rękodzieła, artystyczną, muzyczną, komputerowo-poligraficzną, krawiecką, stolarską, kulinarną, gospodarczo-porządkową mówi Karolina Pilipczuk, kierownik WTZ w Chełmie. – Głównym celem warsztatu jest aktywizacja zawodowa i przygotowanie uczestników do podjęcia samodzielnego życia. Nasi uczestnicy traktują warsztat jak swój drugi dom. Mamy dużo zajęć dodatkowych: chodzimy na kręgielnię, basen, jeździmy na rajdy rowerowe.

– Do ośrodka zapraszamy wszystkich ubogich, samotnych, potrzebujących kontaktów z innymi – mówi Jan Sawicki, kierownik Dziennego Ośrodka dla Osób Bezdomnych. – W okresie zimowym, od 1 listopada do końca marca pracujemy cały tydzień, także w niedziele i święta, od godz. 9 do 17, a od 1 kwietnia od poniedziałku do piątku od 9 do 15. W zimnych miesiącach przychodzi dziennie około 40 osób, przez resztę roku około 15. Od podopiecznych słyszę, że to miejsce jest im niezbędne, by nie tułać się po galeriach handlowych, zjeść ciepły posiłek. Bezdomni bardzo potrzebują relacji albo choćby towarzystwa drugiej osoby.

– Na co dzień pomagam głównie seniorom. Są bardzo wdzięczni, że ktoś do nich przyszedł, podgrzał obiad czy z uśmiechem przyniósł zakupy. Gdy pomagaliśmy Ukraińcom, byłam kilka razy na granicy. Aby zostać wolontariuszem, wystarczy chcieć – mówi Małgorzata, wolontariuszka w Caritas Archidiecezji Lubelskiej, nauczycielka w szkole podstawowej.Wystarczy odwiedzić samotną sąsiadkę, zapytać, czy jej w czymś pomóc, spędzić z nią czas, wypić herbatę. Postrzegam dobro jako dar, który otrzymuję od innych ludzi, ale który pochodzi od Pana Boga. Dar, którym mogę się dzielić.

Hasło tegorocznego Dnia Dobra to „obDARowani”. Będziemy więc wspólnie świętować pełni wdzięczności za siebie nawzajem i wyrażać wdzięczność Bogu i ludziom za nas wszystkich.

Jak co roku zapraszamy oczywiście wszystkich chętnych wolontariuszy do zaangażowania w przebieg wydarzenia: w tym celu należy skontaktować się z koordynatorem wolontariatu – Iwoną Adamek pod numerem telefonu: 668 770 774.

Współorganizatorem Dnia Dobra jest Centrum Spotkania Kultur w Lublinie!

Partnerem Dnia Dobra jest Województwo Lubelskie „Lubelskie Smakuj Życie”- www.lubelskie.pl #Lubelskie #LubelskieSmakujŻycie #KierunekLubelskie

Patron honorowy: ks. Arcybiskup Stanisław Budzik, Metropolita Lubelski

Patroni medialni: TVP3 Lublin, Polskie Radio Lublin, Radio PLUS, Tygodnik Katolicki Niedziela, Dziennik Wschodni

BĄDŹ Z NAMI! 🙂