Potrzebujemy Ciebie

Zostań wolontariuszem i rozpocznij swoją przygodę, dzięki której odmienisz życie drugiego człowieka i swoje.

Spałam i śniłam, że życie jest samą przyjemnością, obudziłam się i spostrzegłam, że życie jest służbą na rzecz innych. Służyłam i zobaczyłam, że służba jest przyjemnością.

Matka Teresa z Kalkuty
Zmieniaj z nami świat

Oferujemy Ci

Rozwój osobisty

szkolenia, spotkania integracyjne i wyzwania

Pracę z naszymi podopiecznymi

jako ich opiekun, korepetytor - bądź motywatorem ich zmiany

Public relations

pisanie tekstów, udzielanie wywiadów i częste wizyty w TV

Organizację eventów

i ich obsługę techniczną

Rekolekcje, spotkania formacyjne i warsztaty

rozwijające Wasz potencjał indywidualny i grupowy
Nie wyobrażamy sobie naszego funkcjonowania bez ogromnego i bezcennego wsparcia wolontariuszy, którzy bezinteresownie działają na rzecz naszych podopiecznych. Niosą pomoc tam, gdzie tylko pojawia się potrzeba. Wolontariusze Caritas jednoczą się w ramach Szkolnych Kół Caritas, Parafialnych Zespołów Caritas oraz przy Centrali Caritas Archidiecezji Lubelskiej.

Opcje wolontariatu

Uczniowie zrzeszeni w Kołach włączają się w akcje prowadzone przez Caritas Archidiecezji Lubelskiej, takie jak np. Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, ale organizują też własne, np. kiermasze charytatywne.

Są to terenowe jednostki Caritas Archidiecezji Lubelskiej skupiające Wolontariuszy – głównie osoby dorosłe. Powołują je Proboszczowie, a zatwierdza Dyrektor Caritas Lubelskiej. Do Parafialnego Zespołu Caritas może należeć każdy, kto chce pomóc i poświęcić się realizacji idei Caritas.

Wolontariat w Centrali Caritas w Lublinie i w Krasnymstawie

Najmłodsza forma Wolontariatu lubelskiej Caritas. W tę formę wolontariatu zaangażowało się blisko 200 młodych ludzi, którzy nie pozostają obojętni na potrzeby innych. Twoje talenty i entuzjazm będzie bardzo przydatny przy licznych akcjach charytatywnych Caritas.

Zostań korepetytorem

Rodzice często obawiają się, że nie są w stanie wesprzeć dziecka – bo sami skończyli tylko podstawówkę, bo do szkoły chodzili tyle lat temu i już nie pamiętają jak oblicza się pole trapezu, bo nie znają angielskiego albo samotnie wychowują dzieci i zwyczajnie brakuje im czasu. I tutaj pojawiasz się Ty 🙂

Działaj teraz!

Zgłoś się do Asi po więcej szczegółów