Przekaż darowiznę

Darowizny na kościelną działalność charytatywno-opiekuńczą podlegają odliczeniu od dochodu. Wystarczy dowód wpłaty na na nasz rachunek bankowy lub pokwitowanie odbioru darowizny, w którym jest potwierdzone przyjęcie kwoty darowizny.

Przelew tradycyjny

Numer konta (PLN):

SWIFT/BIC: PKOPPLPW IBAN: PL

Wpłaty w dolarach: 59 1240 1503 1787 0000 1752 8364

SWIFT/BIC: PKOPPLPW IBAN: PL

Wpłaty w euro: 72 1240 1503 1978 0000 1752 8377

Dane

Caritas Archidiecezji Lubelskiej
ul. Prymasa S. Wyszyńskiego 2
20-950 Lublin

Quick Donations

Donate in EUR

Donate in PLN

Donate in USD

Pomóż teraz

wystarczą trzy kliknięcia

Pomoc dla Olusia!

Aleksander Mańko jest rocznym chłopcem, który urodził się jako wcześniak w 34 tygodniu ciąży. Po porodzie u syna zdiagnozowano chorobę jaką jest zespół regresji kaudalnej. Choroba ta w swoich skutkach spowodowała szereg wad zlokalizowanych w obrębie kręgosłupa oraz kończyn dolnych. W przypadku Aleksandra są to: brak kości krzyżowej, skrócenie odcinka lędźwiowego kręgosłupa, stopy końsko-szpotawe, nieprawidłowo zlokalizowany końcowy odcinek rdzenia kręgowego, wrodzone zwichnięcie bioder oraz nerka prawa o cechach dysplazji torbielowatej. Tak ciężkie wady wymagają nie tylko licznych wizyt specjalistycznych oraz intensywnej rehabilitacji, ale również operacji ortopedycznej, która pozwoli mu stanąć na własnych nóżkach. Operacji podejmie się lekarz ortopeda ze Stanów Zjednoczonych, dr Feldman i będzie ona obejmowała jedno kolanko oraz dwie stópki Aleksandra. Niestety operacja nie jest refundowana, a cena jaką musimy zapłacić za większą sprawność naszego syna wynosi prawie 300 tysięcy zł. Część pieniędzy udało już nam się zebrać, jednak brakuje nam jeszcze 140 tysięcy zł. Dlatego potrzebujemy Waszego wsparcia!  Dzień operacji, która została wyznaczona na wrzesień zbliża się do nas nieubłaganie a kwota, którą musimy uzbierać nadal jest bardzo wysoka. Bez pomocy ludzi o dobrych sercach Oluś będzie w przyszłości skazany na wózek inwalidzki. Pomóżmy Olusiowi zebrać potrzebną sumę na operację! Wierzymy, że RAZEM nam się uda!

osób wpłaciło 0 zł

Pomoc dla Olusia 0%

Darowizna na cele statutowe

Każdego dnia wychodzimy naprzeciw ludzkim historiom i problemom. Wspieramy bezdomnych, biednych, bezrobotnych, samotnych, uchodźców. Walczymy ze zjawiskiem dziedziczonej biedy, przemocy, bezradności. Jesteśmy tam, gdzie człowiek traci cały swój dobytek w wyniku klęski żywiołowej. Naszą uwagę kierujemy na dzieci: dofinansowujemy leczenie i rehabilitację, wyjazdy letnie, dożywianie w szkołach, stawiamy nacisk na edukację. Przekaż darowiznę na cele statutowe i dołącz do drużyny Caritas.

262 osób wpłaciło 24864.93 zł

Darowizna na cele statutowe 50%

Solidarni z Ukrainą

W związku z sytuacją na Ukrainie Caritas Archidiecezji Lubelskiej organizuje zbiórkę pieniędzy na rzecz Caritas Diecezji Charkowsko-Zaporoskiej znajdującej się w bezpośrednim sąsiedztwie terenów, na których stacjonują wojska rosyjskie. Już w tym momencie przekazaliśmy 10 tysięcy złotych, jednak wiemy, że jest to tylko kropla w morzu potrzeb, dlatego prosimy o wsparcie – mówi dyrektor lubelskiej Caritas, ks. Paweł Tomaszewski. – Z zebranych pieniędzy tamtejsza Caritas zakupi najpotrzebniejsze rzeczy jak chociażby żywność, odzież, leki. Są na miejscu, więc wiedzą najlepiej, czego brakuje – dodaje.

341 osób wpłaciło 78353 zł

Pomoc Ukrainie 78%

Anielska Przystań

Anielska Przystań to miejsce gdzie osoba głodna może otrzymać żywność i posiłek. Przychodzi głodna, odchodzi nasycona. Taki jest nasz cel – doraźnie pomagać, reagować na ludzkie potrzeby, podstawowe potrzeby. Nasyć głodnego - wesprzyj naszą kuchnię! „Wy jesteście solą ziemi!” Mt 5, 13

18 osób wpłaciło 2170 zł

Nasyć głodnego 72%

Kolonie Caritas

Wakacje to czas odpoczynku i rekreacji. Wyruszamy wtedy na wczasy, rekolekcje czy kolonie. Niestety jest wiele osób które ze względów finansowych nie mogą sobie na to pozwolić, gdyż nie stać ich nawet na zapewnienie codziennych, podstawowych potrzeb. Sytuacja związana z pandemią jeszcze bardziej ogranicza ich możliwości. W związku z tym chcielibyśmy zorganizować kolonie dla dzieci, gdzie mogłyby w aktywny sposób nabrać sił po całym roku nauki. Aby stało się to możliwe potrzebujemy Twojego wsparcia. Zostań wakacyjnym darczyńcą!

17 osób wpłaciło 4410 zł

Podaruj dzieciom wakacje 44%

Termomodernizacja Domu Spotkania w Dąbrowicy

Przedsięwzięcie polega na kompleksowej termomodernizacji budynku Domu Spotkania Caritas Archidiecezji Lubelskiej w Dąbrowicy. Koszty opiewają na blisko 2 mln, 90% kwoty otrzymaliśmy ze środków z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, nasz wkład to 10% - blisko 200 tysięcy złotych. W dobie koronawirusa i przy wygaszeniu wszystkich naszych akcji społecznych tak trudnych do pozyskania. Drodzy Darczyńcy dzięki przeprowadzonym remontom znacząco ograniczymy koszty eksploatacyjne, które są dla nas jednym z największych wyzwań finansowych. Dodatkowo poprawimy komfort osób korzystających z gościnności Domu Spotkania - niepełnosprawnym, bezdomnym, dzieciom borykających się z chorobą, czy uzależnieniem jednego z rodziców, grupom rekolekcyjnym. Prosimy Państwa, by ten DOM stał się piękniejszy i by dalej mogło dziać się tam dobro, ze zdwojoną siłą.

1040 osób wpłaciło 72041 zł

Darowizna dom 72%

Zakup respiratora

Rozpoczynamy akcję charytatywną “Zanurzeni w miłości”, której celem jest zebranie środków pieniężnych na doposażenie polskich szpitali w dodatkowe respiratory, w tym dla nowopowstającego Oddziału Zakaźnego w Szpitala Neuropsychiatrycznwgo im. Prof. Mieczysława Kaczyńskiego w Lublinie na ul. Abramowickiej. Koszt jednego respiratora to 100 tysięcy złotych. W dobie walki z koronawirusem jest niezbędny do poniesienia, aby ratować ludzkie życie, zwłaszcza na nowopowstającym oddziale zakaźnym. Zachęcam zanurzenia się w miłość i do włączenia się zbiórkę finansową – apeluje ks. Wiesław Kosicki, dyrektor naszej organizacji.

2896 osób wpłaciło 105000 zł

Respirator 100%

HOSPICJUM DOMOWE W KRASNYMSTAWIE

Otocz opieką pacjenta Domowego Hospicjum w Krasnymstawie. Podaruj osobie chorej możliwość korzystania z profesjonalnej opieki medycznej w bezpiecznej, domowej atmosferze wśród najbliższych. W 2018 roku z takiej opieki skorzystało 63 osoby i ich bliskich.

3 osoby wpłaciło 114 zł

dla hospicjum 11%

DZIENNY OŚRODEK DLA OSÓB BEZDOMNYCH

Ufunduj pobyty w Dziennym Ośrodku dla Osób Bezdomnych. Około 100 osób dziennie potrzebuje skorzystać np. z łaźni, ogrzewalni – świetlicy, ciepłego posiłku w Anielskiej Przystani, opatrunku ran, czy porad psychologa.

13 osób wpłaciło 1400 zł

Dla Bezdomnych 47%

Fundusz Caritas Dzieciom

Pomagamy dzieciom znajdującym się w trudnej sytuacji finansowej i życiowej – wspieramy ich naukę dodając im Skrzydeł (ogólnopolski program stypendialny), zapewniamy stypendia socjalne i wakacje, finansujemy dożywanie w szkołach, operacje i rehabilitację, a także organizujemy im wolny czas w naszych świetlicach. Ich przyszłość zależy od naszego wsparcia, a potrzeb jest wciąż tak wiele. Dołącz do nas i wspólnie walczmy o ich lepszą przyszłość.

22 osób wpłaciło 1100 zł

Fundusz Caritas Dzieciom 37%

Program Stypendialny Skrzydła

Ogólnopolski program obejmujący opieką finansową uczniów szkół podstawowych i średnich, których edukacja jest zagrożona przez szczególnie trudną sytuację materialną oraz tych, którzy znaleźli się w wyjątkowo trudnej sytuacji losowej. Przyznane środki rodzice/opiekunowie mogą przeznaczyć na: wyprawkę szkolną, dodatkowe zajęcia pozalekcyjne (np. korepetycje, wyjście do kina/teatru itp.), odzież w tym sportową, obuwie sportowe, dojazdy do szkoły czy zakup sprzętu sportowego. Roczne stypendium dla jednego dziecka wynosi ok. 1.500 zł (zależne możliwości finansowych Caritas).

40 osób wpłaciło 5600 zł

Program Stypendialny Skrzydła 56%