Przekaż darowiznę

Darowizny na kościelną działalność charytatywno-opiekuńczą podlegają odliczeniu od dochodu. Wystarczy dowód wpłaty na na nasz rachunek bankowy lub pokwitowanie odbioru darowizny, w którym jest potwierdzone przyjęcie kwoty darowizny.

Przelew tradycyjny

Numer konta (PLN):

SWIFT/BIC: PKOPPLPW IBAN: PL

Wpłaty w dolarach: 59 1240 1503 1787 0000 1752 8364

SWIFT/BIC: PKOPPLPW IBAN: PL

Wpłaty w euro: 72 1240 1503 1978 0000 1752 8377

Dane

Caritas Archidiecezji Lubelskiej
ul. Prymasa S. Wyszyńskiego 2
20-950 Lublin

Pomóż teraz

wystarczą trzy kliknięcia

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

W ramach 26. edycji akcji Caritas Polska wraz z Caritas Diecezjalnymi przygotowała ok. 2 mln świec, które zapłoną na wigilijnych stołach. Środki zebrane dzięki dystrybucji świec będą przeznaczone na wakacyjny wypoczynek, bezpłatne posiłki, stypendia, a także wsparcie dzieci w rehabilitacji i leczeniu. Dzięki Darczyńcom z Archidiecezji Lubelskiej, którzy wsparli akcję w ubiegłym roku sfinansowaliśmy m.in.: szkolne posiłki dla 40 dzieci na kwotę 29 264 złotych, w czasie zagrożenia epidemiologicznego zabraliśmy 100 dzieci na 10-dniowe wakacje. Dzięki ofiarności Polaków udało się odbudować szkołę w syryjskim mieście Aleppo, zniszczoną na skutek działań wojennych (w tym roku część środków zostanie przeznaczona na pomoc dla dzieci z dotkniętej kryzysem humanitarnym Wenezueli).

5 osób wpłaciło 50 zł

Wesprzyj potrzebujące dzieci 0%

Paczka dla seniora

Znaczący wzrost zachorowań na COVID-19 i wprowadzenie stref czerwonych na terenie naszej archidiecezji to sygnał do jeszcze większej troski o seniorów, osoby niepełnosprawne i chore. Od wielu miesięcy prowadzimy akcję #pomocdlaseniora podczas której nasi wolontariusze (ok.50 osób) pomagają podopiecznym w robieniu codziennych zakupów bez konieczności wychodzenia przez nich z domu (zakupy są im dostarczane pod drzwi). Jednak od wielu dniu obserwujemy wzmożone zapotrzebowanie nie tylko na pomoc w robieniu zakupów, ale także na bezpłatne otrzymywanie paczek żywnościowych. Zwracamy się do Państwa z apelem o pomoc w ich zakupie.

45 osób wpłaciło 987 zł

Pomoc dla seniora 10%

Termomodernizacja Domu Spotkania w Dąbrowicy

Przedsięwzięcie polega na kompleksowej termomodernizacji budynku Domu Spotkania Caritas Archidiecezji Lubelskiej w Dąbrowicy. Koszty opiewają na blisko 2 mln, 90% kwoty otrzymaliśmy ze środków z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, nasz wkład to 10% - blisko 200 tysięcy złotych. W dobie koronawirusa i przy wygaszeniu wszystkich naszych akcji społecznych tak trudnych do pozyskania. Drodzy Darczyńcy dzięki przeprowadzonym remontom znacząco ograniczymy koszty eksploatacyjne, które są dla nas jednym z największych wyzwań finansowych. Dodatkowo poprawimy komfort osób korzystających z gościnności Domu Spotkania - niepełnosprawnym, bezdomnym, dzieciom borykających się z chorobą, czy uzależnieniem jednego z rodziców, grupom rekolekcyjnym. Prosimy Państwa, by ten DOM stał się piękniejszy i by dalej mogło dziać się tam dobro, ze zdwojoną siłą.

1024 osób wpłaciło 70321 zł

Darowizna dom 35%

Pomoc dla Kajetana i jego rodziny

W Wielką Sobotę w domu Kajetana, jego mamy i babci z niewiadomych do dziś przyczyn rozprzestrzenił się pożar, który strawił cały ich dom. W jednej chwili rodzina straciła cały swój dobytek. W pomoc zebrania środków finansowych na odbudowę domu natychmiast włączyło się wiele wspaniałych osób, do akcji przystępuje również nasza organizacja. Drodzy Darczyńcy pokażmy im że nie zostawimy ich samych z tą tragedią, Nie pozwólmy, aby w dobie walki z koronawirusem zostali bez dachu nad głową i nadziei na jego odbudowę.

2 osoby wpłaciło 200 zł

Pomoc dla Kajetana i jego rodziny 0%

Zakup respiratora

Rozpoczynamy akcję charytatywną “Zanurzeni w miłości”, której celem jest zebranie środków pieniężnych na doposażenie polskich szpitali w dodatkowe respiratory, w tym dla nowopowstającego Oddziału Zakaźnego w Szpitala Neuropsychiatrycznwgo im. Prof. Mieczysława Kaczyńskiego w Lublinie na ul. Abramowickiej. Koszt jednego respiratora to 100 tysięcy złotych. W dobie walki z koronawirusem jest niezbędny do poniesienia, aby ratować ludzkie życie, zwłaszcza na nowopowstającym oddziale zakaźnym. Zachęcam zanurzenia się w miłość i do włączenia się zbiórkę finansową – apeluje ks. Wiesław Kosicki, dyrektor naszej organizacji.

2896 osób wpłaciło 105000 zł

Respirator 100%

Pomoc w czasie zagrożenia epidemiologicznego

Rosnące ceny żywności, brak ogólnopolskiej zbiórki żywności, brak obchodów Niedzieli Miłosierdzia – to wszystko sprawia, że nasza sytuacja finansowa jest BARDZO TRUDNA, mimo to wciąż pomagamy. Nie wiemy co przyniesie nam jutro, ale wiemy że z Waszym wsparciem wszystko przetrwamy. Drodzy Darczyńcy pomóżcie nam trwać na straży w służbie potrzebującym. Mimo zagrożenia epidemiologicznego codziennie sztab naszych wolontariuszy jest w pełnej gotowości, aby ruszyć na pomoc seniorom w robieniu zakupów. Każdego dnia wydajemy 200 posiłków osobom potrzebującym i przygotowujemy dla nich paczki żywnościowe, a nasz Ośrodek dla Osób Bezdomnych wciąż funkcjonuje – tak długo jak starczy nam środków finansowych. Dołącz do grona naszych Darczyńców i wspólnie z nami staw czoła epidemii.

946 osób wpłaciło 38978.90 zł

Pomoc w czasie zagrożenia epidemiologicznego 39%

Darowizna na cele statutowe

Każdego dnia wychodzimy naprzeciw ludzkim historiom i problemom. Wspieramy bezdomnych, biednych, bezrobotnych, samotnych, uchodźców. Walczymy ze zjawiskiem dziedziczonej biedy, przemocy, bezradności. Jesteśmy tam, gdzie człowiek traci cały swój dobytek w wyniku klęski żywiołowej. Naszą uwagę kierujemy na dzieci: dofinansowujemy leczenie i rehabilitację, wyjazdy letnie, dożywianie w szkołach, stawiamy nacisk na edukację. Przekaż darowiznę na cele statutowe i dołącz do drużyny Caritas.

256 osób wpłaciło 23644.93 zł

Darowizna na cele statutowe 47%

Pomoc dla Zdzisława Małysza

18 maja 2019 roku to dzień, w którym splot nieszczęśliwych wydarzeń całkowicie odmienił życie Zdzisława Małysza - komendanta Straży Ochrony Zwierząt w LUBLINIE. Wchodząc po schodach uległ poważnemu wypadkowi, który spowodował uraz rdzenia na wysokości C3-C4 oraz paraliż czterokończynowy. Po miesięcznym pobycie w szpitalu w Belgii (kraju wypadku), 21 czerwca b.r powrócił do Lublina, do szpitala SPSK 4, gdzie został podany kolejnej operacji. Do dziś przebywa na oddziale rehabilitacji. Mimo kiepskich rokowań, żona Pana Zdzisława, Pani Anna walczy o jego powrót do sprawności. Jedną z szans dla Pana Zdzisława jest wyjazd na 4 tyg. turnus rehabilitacyjny w specjalistycznym ośrodku k. Rzeszowa. W tej walce potrzebuje naszego wsparcia.

0 osób wpłaciło 0 zł

Pomoc dla Zdzisława Małysza 0%

Remont Domu Zawierzenia Caritas w Firleju

Nasz cel to zebranie środków finansowych na remont i dostosowanie do wymogów PPOŻ naszego ośrodka nad Jeziorem Firlej – Domu Zawierzenia. To placówka, w której od ponad dwóch dekad w wakacje wypoczywa blisko 500 potrzebujących dzieci z naszej Archidiecezji. Bez wykonania koniecznego remontu Ośrodek zostanie zamknięty, a dzieci nie wyjadą na wakacje z Caritas.

37 osób wpłaciło 1000 zł

Remont Domu Zawierzenia Caritas w Firleju 1%

HOSPICJUM DOMOWE W KRASNYMSTAWIE

Otocz opieką pacjenta Domowego Hospicjum w Krasnymstawie. Podaruj osobie chorej możliwość korzystania z profesjonalnej opieki medycznej w bezpiecznej, domowej atmosferze wśród najbliższych. W 2018 roku z takiej opieki skorzystało 63 osoby i ich bliskich.

2 osoby wpłaciło 64 zł

dla hospicjum 6%

DZIENNY OŚRODEK DLA OSÓB BEZDOMNYCH

Ufunduj pobyty w Dziennym Ośrodku dla Osób Bezdomnych. Około 100 osób dziennie potrzebuje skorzystać np. z łaźni, ogrzewalni – świetlicy, ciepłego posiłku w Anielskiej Przystani, opatrunku ran, czy porad psychologa.

1 osoba wpłaciła 200 zł

Dla Bezdomnych 2%

REHABILITACJA DLA SENIORÓW

Pomóż osobie starszej, często nawet samotnej na przywrócenie sprawności ruchowej. Podaruj jej również wyjście z domu i możliwość przebywania wśród innych ludzi w Centrum Charytatywnym w Krasnymstawie. Zaufaj nam, wśród życzliwych ludzi zdecydowanie szybciej się zdrowieje.

0 osób wpłaciło 0 zł

dla seniorów 0%

Fundusz Caritas Dzieciom

Pomagamy dzieciom znajdującym się w trudnej sytuacji finansowej i życiowej – wspieramy ich naukę dodając im Skrzydeł (ogólnopolski program stypendialny), zapewniamy stypendia socjalne i wakacje, finansujemy dożywanie w szkołach, operacje i rehabilitację, a także organizujemy im wolny czas w naszych świetlicach. Ich przyszłość zależy od naszego wsparcia, a potrzeb jest wciąż tak wiele. Dołącz do nas i wspólnie walczmy o ich lepszą przyszłość.

22 osób wpłaciło 1100 zł

Fundusz Caritas Dzieciom 11%

Program Stypendialny Skrzydła

Ogólnopolski program obejmujący opieką finansową uczniów szkół podstawowych i średnich, których edukacja jest zagrożona przez szczególnie trudną sytuację materialną oraz tych, którzy znaleźli się w wyjątkowo trudnej sytuacji losowej. Przyznane środki rodzice/opiekunowie mogą przeznaczyć na: wyprawkę szkolną, dodatkowe zajęcia pozalekcyjne (np. korepetycje, wyjście do kina/teatru itp.), odzież w tym sportową, obuwie sportowe, dojazdy do szkoły czy zakup sprzętu sportowego. Roczne stypendium dla jednego dziecka wynosi ok. 1.500 zł (zależne możliwości finansowych Caritas).

40 osób wpłaciło 5600 zł

Program Stypendialny Skrzydła 10%