„Wiara i Miłość” to hasło XXII Światowego Dnia Chorego.

papiezWiara i Miłość” to hasło XXII Światowego Dnia Chorego. Wierni na całym świecie 11 lutego swoją myślą i modlitwą otaczają wszystkie osoby chore i cierpiące. W tym dniu o godz. 1400 bp Mieczysław Cisło wraz z ks. dyrektorem Caritas Archidiecezji Lubelskiej odprawią Mszę Świętą w Kaplicy Szpitalnej „Aniołów Stróżów” Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie. Po zakończonej Mszy bp Cisło wraz z ks. Kosickim odwiedzą szpitalny oddział dziecięcy i wręczą najmłodszym pacjentom specjalnie przygotowane na tę okazję paczki.
Papież Franciszek w swoim orędziu na XXII Światowy Dzień Chorego pisze: „Zwracam się w szczególny sposób do osób chorych i do wszystkich, którzy się nimi opiekują i je leczą. Kościół dostrzega w was, drodzy chorzy, szczególną obecność cierpiącego Chrystusa. Tak właśnie jest: obok, więcej, wewnątrz naszego cierpienia jest cierpienie Jezusa, który razem z nami niesie jego ciężar i wyjawia jego sens”.
Światowy Dzień Chorych dwadzieścia dwa lata temu ustanowił Jan Paweł II w jedenastą rocznicę zamachu na Jego życie. 11 luty to również liturgiczne wspomnienie Matki Bożej z Lourdes.
Ewelina Piasecka