Piknik Szkolnych Kół Caritas

8 czerwca, odbył się PIKNIK DLA WOLONTARIUSZY I OPIEKUNÓW SZKOLNYCH KÓŁ CARITAS. W naszej siedzibie zagościły Szkolne Koła z: Lublina, Strachosławia, Dorohuska, Chełma, Czułczyc, Sawina i Wierzbicy. Celem pikniku było podsumowanie całorocznej pracy, docenienie zaangażowania naszych Wolontariuszy, podziękowanie Opiekunom za koordynację wszelkich działań i wspólna integracja.

Całe wydarzenie rozpoczęło się Mszą Świętą o godz. 10:00 w kościele pod wezwaniem Przemienienia Pańskiego przy Metropolitalnym Seminarium Duchownym w Lublinie, w intencji wszystkich Wolontariuszy SKC i ich Opiekunów. W drugiej części odbyło się rozstrzygnięcie konkursu „MAM TĘ MOC”, przyznanie wyróżnień, podziękowań i ciekawych nagród. Nie zabrakło oczywiście wielu atrakcji, które również były formą naszej podzięki. Na Wolontariuszy i ich Opiekunów czekały:

• kiełbaski z grilla i inne przekąski,
  • dmuchany zamek,
  • bańki mydlane,
  • stoisko z watą cukrową i popcornem przygotowane przez grupę SMAL z Centrum Duszpasterstwa Młodzieży Archidiecezji Lubelskiej,
  • zabawy taneczne prowadzone przez Dawida Modrzejewskiego,
  • fotobudka.

W tym roku w ramach konkursu „MAM TĘ MOC” Szkolne Koła Caritas zbierały materiały plastyczne (2784 sztuk), żywność (1,5 tony) oraz pieniądze (10 870 zł 68 gr), a także przygotowywały kartki wielkanocne, które trafiły do potrzebujących oraz do darczyńców (4150 sztuk). Udało im się zgromadzić również blisko 2 tony plastikowych nakrętek.

W całym konkursie udział wzięło 19 Szkolnych Kół Caritas z całej diecezji.

Sytuacja na podium prezentuje się następująco:

III miejsce: Zespół Szkolno-Przedszkolny w Dorohusku,

II miejsce: Szkoła Podstawowa im. Konstytucji 3 Maja w Strachosławiu,

I miejsce: Szkoła Podstawowa w Wierzbicy im. Kazimierza Górskiego

GRAND PRIX: Niepubliczna Integracyjna Szkoła Podstawowa Nowoczesnych Technologii i Języków Obcych „ARKA” w Chełmie

Dziękujemy i gratulujemy wszystkim Wolontariuszom i ich Opiekunom za otwarte serca, piękne świadectwo wiary i każdą chwilę poświęconą działaniom na rzecz drugiego człowieka!