Osoby bezdomne – szczególnie teraz potrzebują naszej pomocy

Ciepły posiłek, wymiana ubrania, punkt opatrunkowy, świetlica i łaźnia to zakres pomocy świadczony w Dziennym Ośrodku dla Osób Bezdomnych prowadzonym przez naszą organizację, który od 1 listopada jest czynny 7 dni w tygodniu od 9 do 17. Wraz z pierwszymi mrozami przez jego progi dziennie przewija się ok. 50 osób, i wszystko na to wskazuje, że to dopiero początek.

Każdego dnia obserwujemy wzrost liczby osób korzystających z pomocy świadczonej przez nasz Ośrodek. Kąpiel, wymiana ubrań, obuwia, wymiana opatrunków i przede wszystkim ciepły posiłek to wszystko czeka na potrzebujących, jest tylko jeden warunek – trzeźwość. Gdy już zostanie spełniony proponujemy dalszą pomoc. Pomoc w wyrobieniu dowodu osobistego, porady prawne, rozmowa z psychologiem, terapeutą i doradcą zawodowym. Pomagamy ale i wymagamy pracy, metodą małych kroków – wyjaśnia Justyna Małyska, kierownik Dziennego Ośrodka dla Osób Bezdomnych.

Biedni nie są numerami, dzięki którym możemy pochwalić się działaniami. Biedni to osoby, którym należy wyjść na spotkanie (…).” – to słowa Papież Franciszka, które skierował do nas wszystkich z okazji niedawno obchodzonego Światowego Dnia Ubogich. Pracownicy Ośrodka każdego dnia starają się je wypełniać podczas swojej misji.

Zwiedzanie Państwowego Muzeum na Majdanku, pielgrzymka do Częstochowy, codzienna modlitwa i wspólne spotkania, rozmowy. Zachęcamy i mobilizujemy do zmiany swojej sytuacji życiowej. Pomagamy w znalezieniu pracy, wynajęciu mieszkania. W ostatnich dniach nasi podopieczni wzięli udział w warsztatach rękodzielnictwa, podczas których wykonali karmniki i ozdoby świąteczne. Od ponad miesiąca wykonują Różańce. Jesteśmy przekonani, że takimi aktywnościami pomożemy im odważyć się zrobić ten pierwszy, najważniejszy krok ku samodzielności – dodaje kierownik Ośrodka, pani Justyna.

Dzienny Ośrodek dla Osób Bezdomnych mieści się w naszej siedzibie – wejście od al. Unii Lubelskiej 15 i czynny jest 7 dni w tygodniu od 1 listopada do 31 marca w godzinach od 9 do 17. Osoby potrzebujące mogą skorzystać ze świetlicy (w tym z ciepłego posiłku, herbaty), łaźni (gdzie mogą wykąpać się, zmienić swoje ubrania, skorzystać z pralki i suszarki do ubrań), a także z usług fryzjerskich (doraźnie mogą również opatrzyć swoje rany). Telefon kontaktowy – 602 121 433.

Zachęcamy do włączenia się w pomoc świadczoną osobom bezdomnym poprzez:

• przekazanie darów rzeczowych – pomocy żywnościowej (produktów żywnościowych z długim terminem przydatności), odzieży – nowej bielizny i skarpetek (zwłaszcza dla mężczyzn), używanych ciuchów w bardzo dobrym stanie, najczęściej – spodni dresowych, koszulek, bluz, pasków i przede wszystkim męskich butów, środków czystości (mydła w płynie, szamponów, pasty do zębów, szczoteczek do zębów, pianek do golenia, maszynek, środków do prania, płynów do płukania);
  • przekazanie wsparcia finansowego (kliknij, aby przekazać darowiznę);
  • włączenie się w pomoc przy organizacji Wigilii dla osób bezdomnych i potrzebujących (kliknij, aby dowiedzieć się więcej).

„Prowadzenie dziennego ośrodka dla osób bezdomnych – mieszkańców Miasta Lublin” jest finansowane ze środków otrzymanych od Gminy Lublin – miasta na prawach powiatu.