Kochać jak Bóg

Za kilka dni Niedziela Bożego Miłosierdzia – dla wolontariuszy i pracowników Caritas to najważniejszy dzień w roku –  święto patronalne.

Dla lubelskiej Caritas będzie to przede wszystkim dzień modlitwy i spotkań. Pierwsze z nich odbędzie się w chełmskiej parafii pw. Rozesłania Apostołów. O godz. 10.00 w intencji Parafialnego Zespołu i Szkolnych Kół Caritas zostanie tam odprawiona Msza św. Jak co roku do wspólnego świętowania Caritas Archidiecezji Lubelskiej zaprasza także tych, którzy wspierają jej działania najcenniejszym darem – cierpieniem.  Do dąbrowickiego „Domu Spotkania” przyjadą zaprzyjaźnieni z lubelską Caritas chorzy i niepełnosprawni, a gościem specjalnym będzie abp senior Bolesław Pylak. Tymczasem w parafii pw. św. Jadwigi  w Lublinie zaplanowany jest Dzień z Caritas: podczas każdej Mszy św. o tym komu i w jaki sposób pomaga organizacja, opowie  dyrektor, ks. Wiesław Kosicki.  Tradycyjnie w Niedzielę Miłosierdzia Bożego we wszystkich kościołach archidiecezji lubelskiej obędzie się także zbiórka do puszek na tzw. Fundusz Caritas.

– Mieć za patrona, a więc za wzór, Boże Miłosierdzie to nie lada wyzwanie, dlatego w tym dniu modlimy się przede wszystkim za wolontariuszy, którzy codziennie niosą pomoc osobom pozbawionym środków do życia, chorym i samotnym. To wsparcie nie jest tylko materialne. Czas i uwaga, którą poświęcają człowiekowi w potrzebie, żeby nie czuł się opuszczony, żeby wiedział, że jest otoczony troską i modlitwą są bezcenne  – podkreśla ks. Wiesław Kosicki. – Caritas to organizacja, przez którą cała wspólnota Kościoła świadczy dzieła miłości bliźniego. Nasza lubelska centrala przez wiele lat korzystała ze wsparcia Caritas Internationalis. Teraz, kiedy także u nas funkcjonuje fundusz solidarnościowy, możemy wesprzeć potrzebujących z  różnych części świata. Dla przykładu: 10 % dochodu ze sprzedaży świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom wspomaga działa charytatywne, prowadzone w Azji i Afryce. Każdy rodzaj działania, który prowadzimy, jest możliwy tylko dzięki ofiarom, jakie otrzymujemy od osób, które często same niewiele mają. Dlatego tego dnia, w Niedzielę Bożego Miłosierdzia, wszystkim darczyńcom chcemy powiedzieć: dziękujemy – dodaje.

Dzięki wsparciu darczyńców  w ubiegłym roku Caritas Archidiecezji Lubelskiej pomogła:

105000 zł – kwota stypendiów, przyznanych przez CAL młodzieży i studentom

571 ton – wydanej żywności w ramach PEAD ( programu „Dostarczanie nadwyżek żywności najuboższej ludności Unii Europejskiej”)

300000 zł – na zakup sprzętu rehabilitacyjnego do wypożyczalni CAL

33000 – osób korzystających z pomocy żywnościowej w ramach PEAD

16500 – ciepłych posiłków w szkołach dla dzieci z ubogich rodzin

1200 – skorzystało z pomocy Biura Aktywizacji Bezrobotnych CAL

1040 – obcokrajowców skorzystało ze wsparcia Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom

100000 zł – dofinansowania do leczenia i operacji chorych dzieci

1000 – dzieci na koloniach i zimowiskach