Jeszcze jeden szczególny bieg…dla Mateuszka Mianowanego. Pobiegnij, pojedź, zasponsoruj!

dla Mateuszka

W tym roku nasi Biegacze w czerwonych koszulkach z logo Caritas będą mieli okazję uczestniczyć w jeszcze jednym, szczególnym biegu, który odbędzie się już 8 października o godzinie 15 w Niedrzwicy Dużej i organizowany jest we współpracy we współpracy z Gminnym Ośrodkiem Kultury, Sportu i Rekreacji w Niedrzwicy Dużej (więcej na www.biegcaritas.pl). Jego cel jest równie ważny jak cel pozostałych biegów, choć tym razem nie będziemy zbierać funduszy na ciepłe posiłki, wyprawki szkolne, stypendia czy też wypoczynek dla dzieciaków. Tym razem nasi Biegacze i Sponsorzy będą mogli wesprzeć rodziców, którzy walczą o życie swojego dziecka.

Anna i Marcin Mianowani zwrócili się z prośbą do ks. Wiesława Kosickiego o przeprowadzenie biegu, z którego całkowity dochód przeznaczony zostanie na operację serca ich Synka – Mateuszka. Urodził się on dwa lata temu ze śmiertelną  wadą  HLHS – hipoplazją czyli niedorozwojem lewej komory serca. Zdrowe serce ma dwie komory i dwa przedsionki dzięki czemu organizm funkcjonuje prawidłowo. Mateuszek ma tylko pół serca, druga połowa nie wykształciła się. Bez specjalistycznego leczenia nie ma szans na przeżycie. W czasie swojego tak krótkiego życia przeszedł więcej niż jesteśmy sobie w stanie wyobrazić. Już w 18-tej dobie poddany został pięciogodzinnej operacji wymagającej zatrzymania krążenia. W szóstym miesiącu życia Mateusz przeszedł cewnikowanie serca – interwencyjny zbieg podczas którego lekarze dostają się przez tętnicę udową do serca, dzięki niemu dostał kwalifikację na drugi etap operacji, która odbyła się już w siódmym miesiącu życia. Obydwie operacje nie odbyły się bez komplikacji, ogromnego cierpienia i strachu o to czy organizm to wytrzyma, czy serce podejmie walkę.

Na szczęście jego organizm zaakceptował zmiany i mógł wraz z rodzicami wrócić do domu po wielu dniach walki. Dzięki rehabilitacji, którą miał dwa razy w tygodniu,  zaczął szybko siadać, raczkować i stawiać pierwsze kroki. Zaczął rozwijać się i zachowywać jak jego zdrowi rówieśnicy. Jednak piętno przebywania w szpitalu nie pozwalało mu zapomnieć o chorobie. Przez długi okres czasu Mateuszek bał się obcych ludzi i kiedy tylko jego mama znikała z zasięgu wzroku zaczynał płakać. Czasem jedynie nagrany szum szpitalnych urządzeń sprawiał, że spokojnie zasypiał…

A teraz przed Nim jeszcze jedna i najtrudniejsza operacja, niosąca za sobą wiele komplikacji a jednocześnie dająca mu szansę na normalne życie. Jak każdy rodzic, tak i rodzice Mateuszka chcą oddać go w ręce najlepszego specjalisty, który operuje dzieci z najcięższymi wadami serca. Jest nim profesor Edward Malec, wybitny kardiochirurg specjalizujący się w korekcie wady HLHS. Zabieg przeprowadzony w Münster daje największą szansę sukcesu, największą szansę na przeżycie, jednak jego koszt jest bardzo duży. Kwota 33 tysięcy euro przekracza możliwości finansowe rodziny.  Kolejnym i tym największym problemem jest uciekający czas, ponieważ operacja musi zostać wykonana w drugim półroczu 2017 roku. Dlatego też jego rodzice robią wszystko, pukają do wszystkich możliwych drzwi. Robią wszystko, aby ratować swojego Synka.

Rodzice Mateuszka niczego nie pragną tak bardzo, jak obserwować swoje dziecko rozwijające się prawidłowo, któremu podczas zabawy z rówieśnikami nie sinieją usta i dłonie. Pragną żyć bez ciągłego strachu, cieszyć się codziennością, bez wsłuchiwania się w oddech swojego dziecka i poszukiwania wszelkich możliwości, aby zebrać niebagatelną kwotę ratującą życie ich dziecka.

15000631_1241931022516348_4822704425396959982_o

Już dziś zachęcamy do zarejestrowania się na stronie www.biegcaritas.pl, wystarczy pobiec, wziąć udział w rajdzie lub zostać sponsorem dla Mateuszka Mianowanego. W biegu można także wystartować bez rejestracji internetowej, wystarczy pojawić się 8 października o godzinie 15 w Niedrzwicy Dużej.

Więcej informacji na temat choroby Mateuszka i walki jego rodziców poniżej:

Fanpage: Mateuszek HLHS-Pół Serduszka na Całe Życie

Mateuszowi można pomóc dokonując wpłat na rachunek: Fundacja na rzecz dzieci z wadami serca Cor Infantis 86 1600 1101 0003 0502 1175 2150 z dopiskiem „Mateusz Mianowany”.

Dla wpłat zagranicznych: USD PL93 1600 1101 0003 0502 1175 2024 z dopiskiem „Mateusz Mianowany”, EUR PL50 1600 1101 0003 0502 1175 2022 z dopiskiem „Mateusz Mianowany”. Kod SWIFT dla przelewów z zagranicy: ppabplpk Bank: BGZ BNP Paribas oddział w Lublinie, ul. Probostwo 6A, 20-089 Lublin.