135 zawodników i 10 520 zł dla Funduszu Caritas Dzieciom – brawo Chełm!

“Nasza obecność tutaj, na Biegu Caritas, to więcej niż tylko bieg. To pomoc drugiemu człowiekowi. Dziękuję Wam za to!” – ks. Wiesław Kosicki, dyrektor Caritas Archidiecezji Lubelskiej.

W minioną sobotę biegacze z Chełma, Sawina, Rudej Huty i Dorohuska pojechali i pobiegli ulicami Chełma 2,5 km, aby pomóc dzieciom. Ich wynik to 10 520 zł, które nasza organizacja przeznaczy na ciepłe posiłki, wyprawki szkolne, stypendia, wypoczynek, dofinansowanie operacji i rehabilitacji dla potrzebujących dzieci w Archidiecezji Lubelskiej.
Dziękujemy za wielkie, wielkie, wielkie poświęcenie i za walkę nie tylko z dystansem, ale także z pogodą!

www

Idea Biegów Caritas mieści się w dwóch słowach – biegnąc pomagamy. W zamian za włożony wysiłek zawodnika, sponsor biegu przekazuje darowiznę finansową dla potrzebujących dzieci. Trasa każdego biegu podzielona jest na 5 odcinków o różnej wartości w zależności od wariantów biegu (złoty bieg to koszt 200zł za odcinek, srebrny 100zł, biały 30zł). Łącznie bieg zawodnika białego to 150 zł darowizny, srebrnego to 500 zł i złotego 1000 zł. Cały proces rejestracji oraz opłacania poszczególnych odcinków biegu odbywa się za pośrednictwem naszej strony www.biegcaritas.pl, gdzie na bieżąco można śledzić liczbę zawodników, sponsorów oraz wysokość zebranej kwoty.

W dotychczasowych czterech edycjach Biegów Caritas pobiegło łącznie 1394 zawodników, którzy wspólnie pokonali dystans ok. 3485 km. Dzięki ich wysiłkowi i wsparciu sponsorów na pomoc potrzebującym dzieciom Caritas AL przeznaczyła 168 975 złotych.