Caritas zebrała około 454,9 tony żywności podczas Bożonarodzeniowej Zbiórki żywności „Tak, Pomagam”.

Około 454,9 tony żywności trafi przed świętami Bożego Narodzenia do około 89,8 tys. osób z rodzin wielodzietnych, samotnych rodziców, bezdomnych i chorych oraz do placówek prowadzonych przez 36 diecezjalne Caritas dzięki przeprowadzonej w dniach 12-13 grudnia  2014 roku VI Zbiórce Żywności.

W Archidiecezji Lubelskiej w zbiórkę zaangażowanych było 550 wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas oraz Parafialnych Zespołów Caritas, którzy zbierali żywność w 38 sklepach. Dzięki temu lubelska Caritas zebrała 8,5 tony żywności. „To szczególny znak pamięci o tych, którzy potrzebują pomocy. Cieszę się, że dzięki Państwa ofiarności osoby potrzebujące otrzymają paczki świąteczne, które pozwolą im przygotować nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Bóg zapłać za ten piękny gest” – zaznaczył dyr. Caritas Archidiecezji Lubelskiej – ks. Wiesław Kosicki.

W ogólnopolską akcję zaangażowanych było prawie 23 tys. wolontariuszy z Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kół Caritas, którzy zbierali żywność w 2,068 sklepach, by móc przygotować świąteczne paczki i posiłki dla potrzebujących.

VII Zbiórka Żywności Caritas trwała dwa dni – odbyła się w piątek i sobotę 12-13 grudnia 2014 br. Wolontariusze pracowali w ponad 2 068 sklepach w całej Polsce, w tym w 928 sklepach sieci Biedronka, 70 sklepach sieci Lewiatan, 102 sklepach POLOmarket oraz 37hipermarketach Carrefour, 23 sklepach ABC, 71 sklepach Netto, w 20 sklepach Intermarche i55 sklepach Społem. Wolontariusze zbierali również w sklepach: Auchan, Piotr i Paweł, Real, Stokrotka, Tesco i wielu innych.

W koszach Caritas znalazły się: mleko, mąka, cukier, makaron, ryż, płatki kukurydziane, olej, konserwy mięsne i warzywne, dżemy, majonez, sosy i zupy w proszku, herbata, płatki śniadaniowe, napoje i słodycze dla najmłodszych, a także środki czystości.

Jeszcze raz wszystkim dziękujemy za udzielone wsparcie!