WIELKAnocna pomoc

Paschaliki, czekoladowe baranki i tytki charytatywne

Wielki Post jest czasem nawrócenia oraz pojednania z Bogiem i ludźmi.

To zaproszenie do przemiany swojego serca i troski o drugiego człowieka.

W związku z tym Caritas Archidiecezji Lubelskiej organizuje akcję rozprowadzania paschalików

i czekoladowych baranków, będących symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa.

Pozyskany dochód w całości zostanie przeznaczony na wsparcie biednych.

Paschaliki można nabywać w siedzibie Caritas – adres:

ul. Prymasa S. Wyszyńskiego 2 (wjazd od Al. Unii Lubelskiej 15- targ pod zamkiem).

Czekoladowe baranki dostępne będą od 12 marca 2021 roku pod tym samym adresem.

Zachęcamy również do pobierania tytek charytatywnych. Są to papierowe torby, które każdy może zabrać ze sobą, wypełnić artykułami spożywczymi i chemicznymi, a następnie podarować je osobom potrzebującym z danej parafii lub dostarczyć do siedziby Caritas.

Zachęcamy do udziału!

Pomagając dajesz radość!

„Cokolwiek uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych,
Mnieście uczynili” ( Mt 24,40).

Szczegóły dotyczące akcji Caritas Archidiecezji Lubelskiej na Wielki Post 2021 r.:

1. Czekoladowe baranki zamiast chlebków dobroci. Odbiór w siedzibie Caritas od 12 marca wydawać będziemy również 13 marca  w sobotę. Akcję przeprowadzamy identycznie jak ze świecami Caritas. Czas na przeprowadzenie dystrybucji do świąt wielkanocnych. Prosimy, aby ich nie zabrakło w żadnej parafii, Kościele rektoralnym czy kaplicy naszej Archidiecezji.

2. Druga opcja to paschaliki wielkanocne, zachęcamy również do odbioru i rozprowadzania  w parafiach.

3. Zachęcamy również księży do odbioru przygotowanych przez nas paczek żywnościowych dla swoich biednych, samotnych, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej parafian. Paczki będzie można odebrać w Centrali Caritas od poniedziałku do piątku w czasie pracy sekretariatu 9.00-15.00 oraz w sobotę 13 marca w godzinach od 9.00-14.00.

4. Dziękujemy za przeprowadzanie powyższych akcji oraz zbiórkę jałmużny wielkopostnej którą przeprowadzamy przez okres całego Wielkiego Postu. Dzięki wam możemy pomagać tak wielu potrzebującym z terenu naszej archidiecezji oraz poza jej granicami. Pomimo trudnych czasów, wiemy że nie pozostawicie nas samych ale wesprzecie nasze dzieła.  Wpłat jak zawsze dokonujemy w kasie kurii  lub bezpośrednio na konto naszej Caritas nr.46 1240 1503 1111 0000 1752 8351