Tornister Pełen Uśmiechów 2024

Czym jest akcja „Tornister Pełen Uśmiechów”?

“Tornister Pełen Uśmiechów” to ogólnopolska akcja Caritas, której celem jest coroczne wsparcie dzieci z potrzebujących rodzin u progu nowego roku szkolnego. Od jej rozpoczęcia w 2009 roku Caritas Polska oraz Caritas Diecezjalne przekazały najmłodszym ponad 210 tys. skompletowanych wyprawek szkolnych.

Przygotowania do nowego roku szkolnego nierozerwalnie wiążą się z zakupem plecaków, przyborów i książek. Niestety, często to duży problem, który dotyka wiele rodzin w różnych krajach. Akcja „Tornister Pełen Uśmiechów”, organizowana już po raz 16. pozwala nam wychodzić naprzeciw tym trudnościom. To jeden z programów pomocowych z wieloletnią tradycją, dzięki której docieramy do dzieci nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Caritas Diecezjalne, często jeszcze przed wakacjami rozpoczynają swoje przygotowania, zbierając fundusze i przybory potrzebne do skompletowania wrześniowych wyprawek. Caritas Archidiecezji Lubelskiej także od wielu lat pomaga najmłodszym. W tym roku nasze wsparcie kierujemy w stronę dzieci z Burundi, z miejscowości Gitega-Songa we Wschodniej Afryce, którym pragniemy przekazać 1000 tornistrów z przyborami szkolnymi.

Uzupełnij formularz zgłoszeniowy i włącz się do akcji: ➡️ kliknij tutaj ⬅️

„Tornister Pełen Uśmiechów” 2024

Nasz cel – 1000 wyposażonych tornistrów

W tym roku, naszą pomoc kierujemy w stronę dzieci ze szkoły w Burundi, w miejscowości Gitega-Songa. Burundi to maleńkie państwo śródlądowe w Afryce Wschodniej. Ze względu na położenie i kształt zwane jest sercem Afryki. To kraj tysiąca wzgórz, porośniętych soczyście zielonymi plantacjami herbaty. Burundi należy jednak do najbiedniejszych krajów Afryki, w którym jak mówi siostra Zygmunta – misjonarka Afryki “największym skarbem rodzin są dzieci”. Niestety, głód i zmęczenie są tam na porządku dziennym. Dzieci często muszą opiekować się swoim młodszym rodzeństwem, czy też towarzyszyć rodzicom w ciężkiej pracy. Wszechobecna bieda powoduje, że nie każdemu dziecku będzie dane nauczyć się czytać lub pisać, a na studia pójdą tylko nieliczni. Aby choć trochę ułatwić dostęp do edukacji, w 2017 roku siostra Zygmunta Kaszuba ze Zgromadzenia Sióstr Karmelitanek Dzieciątka Jezus, rozpoczęła budowę szkoły podstawowej.

“Budowa szkoły w Burundi jest trudna bo nie ma dźwigów, maszyn i narzędzi. Wszystko wykonuje się rękoma. Część sal już funkcjonuje, jednak szkoła nadal jest w budowie” mówi siostra Zygmunta.

Aktualnie do szkoły uczęszcza 389 dzieci, jednak docelowo placówka pomieści ok. 1000 uczniów, którzy każdego dnia będą zdobywać wiedzę oraz będą mieli zapewnioną formację duchową.

“Mimo tych wszystkich trudności, dzieci w Burundi nie narzekają. Często modlą się w intencji Ofiarodawców, dziękując za to wszystko co mają, choć mają tak niewiele” – dodaje siostra Zygmunta.

Jak możesz pomóc?

Aby dołączyć do akcji wystarczy, że:

1. przekażesz plecak z najpotrzebniejszymi artykułami szkolnymi, takimi jak: piórniki, ołówki, długopisy, kredki, flamastry, nożyczki itp. lub pojedyncze przybory do siedziby Caritas przy al. Unii Lubelskiej 15
  2. wpłacisz darowiznę finansową na na numer konta bankowego: 19 1240 1503 1111 0010 5667 8391 z dopiskiem: „Tornister Pełen Uśmiechów” lub za pośrednictwem PayU ➡️  link do wpłat

Pobierz materiały do druku:
➡️ PLAKAT
➡️ ULOTKA
➡️ PORTFOLIO

W 2023 roku przekazaliśmy 500 plecaków wyposażonych w podstawowe artykuły szkolne dzieciom z Ukrainy. 400 plecaków trafiło do dzieci mieszkających w Charkowie, które z powodu wojny musiały kontynuować swoją naukę w piwnicach, natomiast pozostałe 100 plecaków przekazaliśmy ukraińskim dzieciom mieszkającym na terenie Archidiecezji Lubelskiej. W 2022 roku ufundowaliśmy 200 plecaków szkolnych dzieciom z Zambii, by w nowy rok szkolny mali mieszkańcy Mpunde i okolicznych wiosek mogli wkroczyć lepiej wyposażeni. Przekazaliśmy także 20 egzemplarzy Pisma Świętego, które służą do katechezy w szkołach, prowadzonych w ramach misji oraz 3 laptopy potrzebne do dalszej nauki dla tamtejszych studentów.

W IMIENIU DZIECI Z BURUNDI DZIĘKUJEMY ZA WASZE WSPARCIE!