Szkolenie dla Liderów i Wolontariuszy NCZ

W miniony weekend w naszym Domu Spotkania w Dąbrowicy odbyło się dwudniowe szkolenie dla Liderów i Wolontariuszy programu „Na codzienne zakupy”.

40 Wolontariuszy, działających w Parafialnych Zespołach Caritas na terenie Archidiecezji Lubelskiej oraz Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej wzięło udział w warsztatach, których celem było zdobycie nowych umiejętności, podzielenie się posiadanym już doświadczeniem, dyskusja o różnych formach wsparcia seniorów w środowisku lokalnym, wypracowanie sposobów na skuteczne docieranie Wolontariuszy do osób starszych oraz minimalizowanie coraz bardziej powszechnego problemu samotności. Nie zabrakło oczywiście wspólnej modlitwy, integracji oraz rozmów przy kawie i ciastku. W sobotni wieczór odbył się koncert Kwartetu Smyczkowego Stowarzyszenia Wschód Kultury w auli Caritas AL oraz poczęstunek, o który zadbały nasze Anielskie Smaki.

Serdecznie dziękujemy obecnym specjalistom:

• Pani Monice Figiel z Caritas Polska, która nadzoruje program NCZ, za podzielenie się swoją wiedzą na temat programów senioralnych i wsparcie Wolontariuszy oraz Liderów zaangażowanych w program NCZ,
  • Pani Paulinie Stepnowskiej za poprowadzenie szkolenia z komunikacji oraz warsztatów inspiracji liderskich „RóbMy dobro, siejMy miłość”,
  • Pani Jadwidze Litkowskiej za przeprowadzenie warsztatów z rękodzieła,
  • Pani dietetyk Magdalenie Sot-Szewczyk z Polskiego Towarzystwa Dietetycznego, która na zlecenie Fundacji Biedronka przeprowadziła warsztaty żywieniowe dla seniorów.

Program NCZ gwarantuje długofalową pomoc seniorom i nie naznacza biedą, gdyż jego uczestnicy płacą za produkty kartą jak każdy inny klient sklepu. Dzięki naszemu wsparciu seniorzy lepiej się odżywiają, a zaoszczędzone środki mogą przekazać np. na wykupienie recepty. Potrzebujący otrzymują wsparcie finansowe w wysokości 185 zł miesięcznie na karcie przedpłaconej przez okres 10 miesięcy. Karta służy do płatności za zakupy w sieci sklepów Biedronka, z wyłączeniem alkoholu, papierosów, tekstyliów oraz artykułów przemysłowych.

W naszej Caritas z kart „Na codzienne zakupy” korzysta 300 seniorów, a w cały program zaangażowanych jest 110 Wolontariuszy.