IX Mistrzostwa Polski Ministrantów w Piłce Halowej o Puchar "KnC". GRAMY o los dzieci!

W dniach 1 i 2 maja 2014 roku w Lublinie odbędą się IX Mistrzostwa Polski Ministrantów w Piłce Halowej o Puchar “KnC” – Króluj nam Chryste. Ok. 1300 uczestników podzielonych na III kategorie (Ministranci, Lektorzy młodsi i starsi) przyjdzie do Lublina, aby podjąć walkę o Puchar. Eliminacje do turnieju finałowego rozpoczęły się już we wrześniu 2013 roku.
Pomysłodawcą Turnieju od samego początku jest ks. Paweł Gumiak oraz Michał Bondyra (red. naczelny “KnC – Króluj nam Chryste”). W mistrzowskim, trwającym dwa dni turnieju bierze udział ponad 100 drużyn ministranckich, które najpierw zwycięsko przebrnęły przez sito eliminacji diecezjalnych. Dotąd turnieje odbyły sie dwukrotnie w Elblągu i Częstochowie a także w Pile, Łodzi i Gdańsku. W zeszłym roku mistrzostwa gościł Radom.
W ramach Mistrzostw, 1 maja o godzinie 19 w Hali Globus odbędzie się Mecz Charytatywny. Zmierzą się w nim byli piłkarze Reprezentacji Polski vs Reprezentacja Księży (Mistrzowie Europy). Udział w meczu potwierdzili m. in: Jacek Krzynówek, Jacek Bąk, Jerzy Brzęczek, Maciej Szczęsny, Marcin Żewłakow, Tomasz Jasina, Dariusz Dudek. Mecz komentować będą  Andrzej Strejlau oraz Rafał Patyra
Serdecznie zapraszamy wszystkich na mecz! Cały dochód z meczu zostanie przeznaczony na Fundusz Caritas Dzieciom, który finansuje stypendia, wypoczynek letni i zimowy, dożywianie, wyprawki szkolne, operacje i rehabilitacje dla potrzebujących dzieci z terenu naszej Archidiecezji. Koszt wstępu: 8 zł – ministranci (muszą okazać potwierdzenie od ks. proboszcza ze swojej Parafii), 15 zł – bilet normalny i 50 zł rodzinny (od 3 do 7 osób).

Wystarczy wejść na WWW(www.kilometrydobra.pl/caritaslublin/mecz) i przekazać darowiznę uprawniającą do udziału w meczu! Dla dzieci!!!

mecz
Organizatorem turnieju jest Ks. Marcin Grzesiak – Archidiecezjalny Duszpasterz LSO , Ks. Wiesław Kosicki – dyr. Caritas Archidiecezji Lubelskiej i Marek Zagajski.
więcej informacji na: www.lso-diecezja-lublin.pl, www.ministranci.pl. Szczegółowy program Mistrzostw na stronie www.sport-diecezja-lublin.pl
SERDECZNIE ZAPRASZAMY!