DZIEŃ DOBRA!

CZYM JEST DZIEŃ DOBRA?

Dzień Dobra to radosne ŚWIĘTO POMAGANIA– wyjątkowy czas dla wolontariuszy i wszystkich, którzy uczestniczą w dziełach miłosierdzia Caritas! To dzień, w którym szczególnie dostrzegamy, że dobro jest w nas, że #DobraJestWięcej! Razem z Wami IDEE MIŁOSIERDZIA zamieniamy na SPOTKANIE z drugim człowiekiem.

Polskie słowo SPOTKANIE kryje w sobie piękną etymologię TKANIE. Wspólne tkanie… Dlatego chcemy zaprosić Was do wyjątkowego spotkania właśnie z nami, z naszą Caritas– pracownikami, wolontariuszami, podopiecznymi i przyjaciółmi, a także z Panem Bogiem poprzez wyjątkowy moment tego wydarzenia, którym będzie wspólna modlitwa. Niech wydarzy się prawdziwe spoTKANIE – bycie w uważnej wspólnocie z innymi.

W CAŁEJ POLSCE wolontariusze Caritas zorganizują pikniki, festyny, warsztaty, pokazy, biegi, koncerty, kiermasze itp.

W naszej Caritas w Lublinie z tej okazji odbędzie się PIKNIK RODZINNY!

Chcemy, by dzień ten był rzeczywiście świętem dobra, aby był:

• spoTKANIEM z Chrystusem,
  • spoTKANIEM z braćmi i siostrami,
  • spoTKANIEM z samym sobą.

Zapraszamy wszystkich– dzieci, dorosłych, osoby starsze. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!

Całe wydarzenie jest bezpłatne, natomiast za symboliczną cegiełkę będzie możliwość nabycia rękodzieł naszych podopiecznych czy też napicia się dobrej kawy/herbaty i zjedzenia ciasta. Dochód zebrany w ten sposób przeznaczymy na wsparcie osób z naszego Dziennego Ośrodka dla Osób Bezdomnych oraz z Warsztatu Terapii Zajęciowej w Chełmie.

Widzimy się 22 kwietnia o godz. 13:00 na Placu Litewskim w Lublinie!

Program wydarzenia:

13:00 Rozpoczęcie

13:30 Występy podopiecznych Caritas AL

15:00 Koronka do Bożego Miłosierdzia

15:30 Dobre spoTKANIA

16:30 Koncert zespołu Małe TGD

Dodatkowe atrakcje: dmuchaniec, bańki mydlane XXL, wata cukrowa, popcorn, malowanie twarzy, Anielska Kawiarenka, stoiska z rękodziełami, kiełbaski z grilla, pomiar ciśnienia i cukru.

Co ważne, obchody Dnia Dobra rozpoczniemy już w najbliższą niedzielę, 16 kwietnia, która jest NIEDZIELĄ MIŁOSIERDZIA i jednocześnie ŚWIĘTEM PATRONALNYM CARITAS! O godz. 11:30 w Archikatedrze odbędzie się Msza Święta, w której również weźmiemy udział. Zachęcamy więc tego dnia do wspólnej modlitwy. Natomiast przez cały tydzień (od. 17 kwietnia) w różnych miejscach naszej Archidiecezji, Wolontariusze Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas oraz pracownicy Ośrodków Caritas wraz z podopiecznymi będą w różny sposób świętować ten DZIEŃ, chcąc pokazać, że DOBRA JEST WIĘCEJ, i że razem możemy to DOBRO nieustannie czynić. Natomiast piknik rodzinny na Placu Litewskim w sobotę 22 kwietnia będzie wydarzeniem centralnym i jednocześnie ZWIEŃCZENIEM całego TYGODNIA MIŁOSIERDZIA.

Zachęcamy także WOLONTARIUSZY, którzy chcieliby włączyć się w organizację i przebieg tego wydarzenia. Chętne osoby prosimy o kontaktowanie się z koordynatorem wolontariatu– Wiktorem Harasimiukiem pod numerem telefonu: 668 770 774.

Partnerem całego wydarzenia jest Województwo Lubelskie „Lubelskie Smakuj Życie”www.lubelskie.pl #Lubelskie #LubelskieSmakujŻycie #KierunekLubelskie

Natomiast patronatem honorowym wydarzenie objął Metropolita Lubelski ks. Arcybiskup Stanisław Budzik.

Nie może Cię zabraknąć!