Apel Caritas Polska

Caritas Polska wraz z Caritas Diecezjalnymi, w ramach prowadzonej kampanii społecznej PODARUJ KROPLE MIŁOŚCI , zachęcającej do honorowego oddawania krwi, zwraca się z bezinteresownym apelem i prośbą do wszystkich wiernych i ludzi dobrej woli.
Zapotrzebowanie na krew w szpitalach wzrasta szczególnie w okresie wakacyjnym. W okresie urlopów zdarzają się częściej niż zwykle mniejsze zasoby krwi w placówkach leczniczych. Taka sytuacja występuje obecnie. To trudny czas dla chorych – szczególnie dla ofiar tak częstych w czasie wakacji wypadków komunikacyjnych. Centra krwiodawstwa podejmują wszelkie możliwe działania, kierują apele do dawców krwi aby  pozyskiwać jak największe ilości krwi, głównie tzw. rzadkich grup. Niemniej czas urlopów powoduje, że mniej dawców odwiedza centra krwiodawstwa. Dlatego prosimy serdecznie wszystkich ludzi dobrej woli o dar serca – podarowanie jakże cennej cząstki siebie bliźniemu. Podarujmy chorym krew jeszcze w okresie wakacji.