Carrefour i Caritas gotują dla dzieci


W świetlicy Caritas na warszawskiej Pradze odbyło się uroczyste podsumowanie akcji dożywiania dzieci w świetlicach Caritas, której sponsorem jest Carrefour Polska. Celem spotkania było zaprezentowanie dotychczasowych osiągnięć programu, a także  wspólne przygotowanie posiłku dla podopiecznych świetlicy Caritas z udziałem Dyrekcji i Zarządu obu instytucji.

W trakcie spotkania dzieci miały okazję nauczyć się gotowania. Grupa 37 dzieci została podzielona na cztery zespoły, do których dołączyli zaproszeni goście. Pierwszym zespołem kierował Dyrektor Caritas Polska ks. Marian Subocz, drugim  – Olga Bończyk z ks. Andrzejem Sochalem, miłośnikiem kuchni włoskiej. Trzeci zespół pilotowali przedstawiciele Carrefour – Prezes Carrefour Polska Jean Anthoine i pani Maria Cieślikowska, szefowa Działu Komunikacji. Czwartą grupą dowodzili dyrektor marketingu Robert Noceń i dyrektor hipermarketu Arkadia Krystian Mrowiński. Zadaniem wszystkich zespołów było wspólne przygotowanie dwóch dań – risotto oraz makaronu z farszem.

Gośćmi imprezy byli również rodzice małych kucharzy, którzy dopingowali swoje pociechy. Każdy miał okazję spróbować przyrządzonych dań, które smakowały wyśmienicie.

Wydarzenie było też doskonałą okazją do przybliżenia sekretów kuchni włoskiej. Ksiądz Andrzej Sochal opowiadał o produktach użytych podczas gotowania. Dzieci dowiedziały się, skąd bierze się tradycyjny makaron i ser parmezan. – Mali kucharze świetnie poradzili sobie z gotowaniem. Przy niewielkiej pomocy dorosłych nauczyły się przyrządzać proste i smaczne posiłki. Myślę, że rosną nam kulinarne gwiazdy – powiedział ksiądz Sochal, animator imprezy.

Akcja dożywiania z Carrefour możliwa jest dzięki wsparciu Fundacji Carrefour. Organizowana jest już po raz drugi. W tym roku pomoc została skierowana do 1200 dzieci uczęszczających do 40 świetlic Caritas. Dzięki tegorocznemu dofinansowaniu w wysokości 1,5 mln zł ufundowane zostanie blisko 250 000 posiłków.

– Jesteśmy bardzo wdzięczni firmie i Fundacji Carrefour za całoroczne dożywianie 1200 dzieci uczęszczających do 40 świetlic Caritas w całej Polsce. Takie wydarzenia, jak nasze wspólnie gotowanie pokazują, że życie nabiera smaku poprzez spotkanie z drugim człowiekiem – powiedział dyrektor Caritas Polska ks. Marian Subocz.

W trakcie spożywania posiłku dzieci podziękowały Prezesowi Jeanowi Anthoinowi za całoroczną  pomoc, przekazując własnoręcznie wykonany portret Prezesa. Przedstawiciel Carrefour wręczył wszystkim dzieciom prezenty: piłki, słodycze i… bilety do kina.

 Wydarzenie było też doskonałą okazją do przybliżenia sekretów kuchni włoskiej. Ksiądz Andrzej Sochal opowiadał o produktach użytych podczas gotowania. Dzieci dowiedziały się, skąd bierze się tradycyjny makaron i ser parmezan. – Mali kucharze świetnie poradzili sobie z gotowaniem. Przy niewielkiej pomocy dorosłych nauczyły się przyrządzać proste i smaczne posiłki. Myślę, że rosną nam kulinarne gwiazdy – powiedział ksiądz Sochal, animator imprezy.

Akcja dożywiania z Carrefour możliwa jest dzięki wsparciu Fundacji Carrefour. Organizowana jest już po raz drugi. W tym roku pomoc została skierowana do 1200 dzieci uczęszczających do 40 świetlic Caritas. Dzięki tegorocznemu dofinansowaniu w wysokości 1,5 mln zł ufundowane zostanie blisko 250 000 posiłków.

NAJNOWSZE WPISY

VIII Światowy Dzień Ubogich – podsumowanie
20 listopada 2024
Dofinansowanie wynagrodzeń- program rządowy na lata 2024-2027
8 listopada 2024
Pomagamy nie tylko od święta!
7 listopada 2024
Dofinansowanie wynagrodzeń – program rządowy na lata 2024-2027
4 listopada 2024
VIII Światowy Dzień Ubogich
24 października 2024

Archiwa

Skip to content