Zbiórka artykułów szkolnych w sklepach Biedronka

Kredki, piórniki, ołówki, długopisy, bloki kolorowe, nożyczki, przybory geometryczne to tylko niektóre artykuły szkolne, które Wolontariusze Caritas Archidiecezji Lubelskiej będą zbierać w wybranych sieciach sklepów Biedronka w najbliższy piątek i sobotę (16 i 17 sierpnia 2024 r.) w ramach kończącej się akcji „Tornister Pełen Uśmiechów”.

POMOC DLA BURUNDI

“Tornister Pełen Uśmiechów” to ogólnopolska akcja Caritas, której celem jest coroczne wsparcie dzieci z potrzebujących rodzin u progu nowego roku szkolnego. Od jej rozpoczęcia w 2009 roku Caritas Polska oraz Caritas Diecezjalne przekazały najmłodszym ponad 210 tys. skompletowanych wyprawek szkolnych. To jeden z programów pomocowych z wieloletnią tradycją, dzięki której docieramy do dzieci nie tylko w Polsce, ale i za granicą.

Caritas Archidiecezji Lubelskiej także od wielu lat pomaga najmłodszym. W tym roku nasze wsparcie kierujemy w stronę dzieci z Burundi, z miejscowości Gitega-Songa we Wschodniej Afryce, którym pragniemy przekazać 1000 tornistrów z przyborami szkolnymi. Burundi to najbiedniejszy kraj na całym świecie, w którym głód i zmęczenie są na porządku dziennym. Dzieci często muszą opiekować się swoim młodszym rodzeństwem, czy też towarzyszyć rodzicom w ciężkiej pracy. Wszechobecna bieda powoduje, że nie każdemu dziecku będzie dane nauczyć się czytać lub pisać, a na studia pójdą tylko nieliczni. Według statystyk, tylko 37% chłopców i 29% dziewcząt uczęszcza do szkoły, a pozostałe dzieci nie mają takiej możliwości. Aby choć trochę ułatwić dostęp do edukacji, w 2017 roku siostra Zygmunta Kaszuba ze Zgromadzenia Sióstr Karmelitanek Dzieciątka Jezus, rozpoczęła budowę szkoły podstawowej, która docelowo pomieści ok. 1000 uczniów, którzy każdego dnia będą zdobywać wiedzę oraz będą mieli zapewnioną formację duchową.

„Chcemy zebrać jak najwięcej wyprawek szkolnych, aby dzieci w Burundi poczuły choć namiastkę normalnej szkoły. Z rozmów z siostrą misjonarką, która uczy w tamtejszej placówce wiemy, że wiele dzieci nie posiada nawet plecaka. W klasie 3, w której uczy się 45 uczniów, tylko 7 ma swój tornister, a cała reszta musi nosić wszystkie rzeczy w rękach, przy czym dotarcie do szkoły zajmuje niektórym nawet 2 godziny” – mówi Gabriela Sadowska, pracownik Caritas AL.

Dużym problemem w Afryce jest także głód. Burundyjczycy mają niezwykle utrudniony dostęp do pożywienia, a ich typowym posiłkiem są jedynie słodkie ziemniaki, kukurydza i fasola. Kraj jest całkowicie pozbawiony dostępu do morza, a sektor produkcyjny jest bardzo słabo rozwinięty. Dzieci nieustannie umierają. Matki są niedożywione i często nie mają pokarmu. W takiej sytuacji ogromnie ważne i potrzebne są produkty wysokobiałkowe jak np. mleko w proszku, które jest ratunkiem dla tych dzieci. „Znając ogromne potrzeby Burundi chcemy razem z wyprawkami szkolnymi przekazać mieszkańcom Gitega-Songa także potrzebne produkty spożywcze. Dzięki wsparciu, które przekazał nam Zakon Karmelitów Bosych z Krakowa będziemy mogli zakupić m.in. duże ilości mleka w proszku” – mówi Gabriela Sadowska, pracownik Caritas AL.

WSPARCIE DARCZYŃCÓW TO PODSTAWA

„Aktualnie udało nam się zebrać ok. 400 plecaków, wiele artykułów szkolnych, ale także napływają do nas darowizny finansowe. W mediach społecznościowych rozpoczęliśmy także challenge, który polega na spakowaniu plecaka, nagraniu rolki, zachęceniu do zaangażowania się w akcję oraz nominowaniu kolejnych osób. Wszystko po to, aby informacja o akcji dotarła do jeszcze większej liczby odbiorców. Wciąż trwają zbiórki wśród Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas, w parafiach, w Centrum Spotkania Kultur, a także podczas okazjonalnych wydarzeń. Takim wydarzeniem był mecz Górnik Łęczna vs Polonia Warszawa, który odbył się w minioną sobotę (10 sierpnia), i podczas którego zebraliśmy 7 wyposażonych plecaków, artykuły szkolne oraz 923,28 zł które przeznaczymy na zakup wyprawek dla dzieci z Burundi. Pan Maciej Grzywa – Prezes Klubu Górnik Łęczna, oficjalnie przekazał również tornister spakowany przez piłkarzy. 22 sierpnia odbędzie się kolejny mecz na stadionie Górnik Łęczna, podczas którego również będzie można wesprzeć akcję. Ponadto, w najbliższy piątek i sobotę odbędą się zbiórki artykułów szkolnych w sieciach sklepów Biedronka przy ulicach: Lublin (Gęsia, Bursztynowa, Magnoliowa, Pogodna, Krzemionki, Nałęczowska, Mełgiewska, Lotnicza, Diamentowa, Jana Pawła II, al. Unii Lubelskiej- galeria VIVO), Łęczna (Wacława Jawoszka, Szkolna), Puławy (Gen. Fieldorfa Nila, Włostowicka), Chełm (Lubelska, Rejowiecka), Trawniki (Lubelska)” – mówi Iwona Adamek – koordynator Wolontariatu i Fundrasingu.

„Bez wsparcia Darczyńców, którzy na różny sposób angażują się w akcję i dzielą się dobrocią
z potrzebującymi, nie bylibyśmy w stanie przekazać tak dużej pomocy dzieciom w Burundi. Dlatego też dziękujemy każdemu, kto przekazał plecak, przybory szkolne, wpłacił darowiznę, rozpowszechniał informacje o akcji w mediach społecznościowych, pomógł/umożliwił nam zorganizować zbiórkę lub taką zbiórkę samodzielnie przeprowadził. Akcja powoli się kończy więc zachęcamy, aby wykorzystać jeszcze ten czas i otworzyć swoje serce” –
– mówi Gabriela Sadowska, pracownik Caritas AL.

JAK MOŻESZ POMÓC?

Aby dołączyć do akcji wystarczy, że:

1. przekażesz plecak z najpotrzebniejszymi artykułami szkolnymi, takimi jak: piórniki, ołówki, długopisy, kredki, flamastry, nożyczki itp. lub pojedyncze przybory do siedziby Caritas przy al. Unii Lubelskiej 15
  2. wpłacisz darowiznę finansową na numer konta bankowego: 19 1240 1503 1111 0010 5667 8391 z dopiskiem: „Tornister Pełen Uśmiechów” lub za pośrednictwem PayU ➡️ https://lublin.caritas.pl/formularz-wplat/?id=19851