Dzień dobry panie Michale, pani Agnieszko, pani Janino, pani Urszulo, panie Krzysztofie, panie Adamie i pani Judyto.

Matka Teresa

Regularnie, co miesiąc trwają w pomaganiu.  Nie oczekują niczego w zamian. A przy tym doskonale wiedzą czym jest charytatywność.  W gronie regularnych Darczyńców Caritas Archidiecezji Lubelskiej jest 119 osób. To osoby, które przekazują systematycznie dowolne kwoty od 10 zł do  1 000 zł na konkretny cel. Tyle ile mogą, ale na tyle, że w swoim budżecie domowym  czują, że jest to darowizna.

Najbardziej zachwycająca jest ich świadomość charytatywności oraz gotowość do działania. Każdy z Darczyńców ma swoje problemy, marzenia, zachcianki, potrzeby, mimo to dzieli się swoimi pieniędzmi, żeby dać drugiemu człowiekowi nadzieję, kolejną szansę, przywrócić poczucie godności.

W Caritas codziennie dziękujemy Panu Bogu za tych ludzi, że możemy na nich liczyć, bez względu na sytuację polityczną, czy gospodarczą.  Zapewniają nam ogromne poczucie bezpieczeństwa, a przede wszystkim pomagają nam w mądrym pomaganiu i funkcjonowaniu każdego dnia.

I tu pojawia się kolejna refleksja w kontekście kampanii 1%. Te pieniądze są bardzo ważne, w poprzedniego roku  to wsparcie wysokości 162 000 zł. Tak, wiele można uczynić dobra! Tylko, gdzie pod tym mechanizmem kryje się charytatywność? Przecież te pieniądze nigdy nie należą do „podatnika”.  Jakich użyć haseł, żeby przekonać jak najwięcej osób, jak dobrze pokazać naszą codzienną działalność, zaczynamy konkurować z innymi organizacjami. I pojawia się ta niepewność, czy te wszystkie mechanizmy wystarczą.

Dlatego w naszej Caritas prosimy o przekazanie 1% od serca (1% miesięcznego dochodu) i to co miesiąc, nie tylko od święta,  czy rozliczenia podatkowego. Jeżeli zgadzasz się z tym co teraz czytasz, przekonuje Cię to, że charytatywność = regularność to bardzo prosimy Cię, nie odwlekaj tego na kolejny tydzień miesiąc, tylko podejmij decyzję o kwocie, ustaw stałe zlecenie nr konta Pekao S.A. 46 1240 1503 1111 0000 1752 8351 w tytule wpisz „darowizna regularna” i witaj na naszym pokładzie.

A w imieniu całej ekipy Caritas serdecznie witamy nowych regularnych Darczyńców, którzy są z nami od początku tego roku. Dzień dobry panie Michale, pani Agnieszko,  pani Janino, pani Urszulo, panie  Krzysztofie, panie Adamie i pani Judyto.

Zachęcamy do odwiedzenia strony www.2procent.pl.

regularnie2

Opiekun Darczyńców – Magdalena Pawlak, tel. 662 – 722 – 342, e-mail: m.pawlak@caritas.pl.

Post Tags: , , , , , ,