Placówki

Centrala Caritas Archidiecezji Lubelskiej w Lublinie

Budynek, w którym mieści się Centrum Pomocy Doraźnej (wydawanie ubrań i leków dla potrzebujących), Biuro Aktywizacji Bezrobotnych, Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom, punkt wydawania pomocy żywnościowej oraz Wypożyczalnia Sprzętu Rehabilitacyjnego. W budynkach znajduje się również Centrum Szkoleniowo-Konferencyjne z aulą mogącą pomieścić 250 osób.

Rocznie z pomocy udzielanej w Centrali Archidiecezjalnej Caritas korzysta ok. 61 000 osób.

Adres:  Caritas Archidiecezji Lubelskiej, ul. Prymasa S. Wyszyńskiego 2, 20-950 Lublin

Caritas Archidiecezji Lubelskiej (1 of 3) Caritas Archidiecezji Lubelskiej (2 of 3) Caritas Archidiecezji Lubelskiej (3 of 3)

Centrum Charytatywne w Krasnymstawie – Ośrodek Terapii w budowie.

W dniu 2 grudnia 2014 roku została podpisana umowa o dofinansowaniu jego budowy, a tym samym projektu: CENTRUM CHARYTATYWNE CARITAS W KRASNYMSTAWIE w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2007 – 2013, Osi Priorytetowej Atrakcyjność obszarów miejskich i tereny inwestycyjne, Działania 3.2 Rewitalizacja zdegradowanych obszarów miejskich, współfinansowanego ze środków europejskich. Wartość projektu to 3 278 033,80 zł.

W Centrum Charytatywnym powstanie Hospicjum Domowe, Ośrodek Terapii i Rehabilitacji, Świetlica Środowiskowa dla dzieci i seniorów, Kawiarenka internetowa i Ośrodek Wolontariatu. Rocznie z jego pomocy będzie korzystało ok. 2400 osób.

Adres: Centrum Charytatywne w Krasnymstawie, Krasnystaw, ul. Szkolna 9

Centrum Charytatwyne w Krasnymstawie

Dom Spotkania Caritas Archidiecezji Lubelskiej w Dąbrowicy

„Dom Spotkania” znajduje się w Dąbrowicy k. Lublina w kierunku do Nałęczowa. Jest miejscem spotkań dla osób starszych, samotnych i niepełnosprawnych z Archidiecezji Lubelskiej oraz z całej Polski. Zgodnie ze swoim przeznaczeniem prowadzi przede wszystkim działalność charytatywną. Organizuje turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych, oraz ferie i wakacje dla ubogich dzieci z terenu Archidiecezji Lubelskiej. Do Domu przyjeżdżają także grupy wycieczkowe, pielgrzymki, „zielone szkoły” i grupy rekolekcyjne.

Rocznie z gościnności „Domu spotkania” w Dąbrowicy korzysta ok. 7 000 osób.

Adres: Dom Spotkania Caritas Archidiecezji Lubelskiej, Dąbrowica 130 A, 21-008 Tomaszowice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA DS CAL

Ośrodek Formacyjno – Wypoczynkowy Caritas Archidiecezji Lubelskiej w Firleju

Ośrodek wypoczynkowy (46 miejsc noclegowych) położony na terenie lasku sosnowego nad jeziorem Firlej (150m od linii brzegowej). Swoim gościom udostępnia pokoje 2 i 3 – osobowe z łazienkami, stołówkę z całodziennym wyżywieniem, miejsca parkingowe, grill, palenisko, salę gier, salę telewizyjną i inne udogodnienia. Piękna piaszczysta plaża z łagodną linią brzegową jeziora Firlej, lasy pełne ciekawej roślinności, czyste jezioro, z nowo wybudowaną promenadą i świeże powietrze to tylko niektóre z uroków Firleja.

Każdego roku w okresie letnim i zimowym z wypoczynku organizowanego przez naszą Caritas korzysta blisko 700 dzieci. Są to głównie dzieci potrzebujące z terenu naszej Archidiecezji, dzieci polonijne z Ukrainy i Białorusi.

Ośrodek Formacyjno – Wypoczynkowy Caritas Archidiecezji Lubelskiej (Dom Zawierzenia) w Firleju, ul. Choiny 2, 21-136 Firlej

Filrej