VIII Światowy Dzień Ubogich

„Modlitwa ubogiego dociera do Boga” (Syr 21, 5) – tak brzmi hasło tegorocznego ŚWIATOWEGO DNIA UBOGICH, który przypada 17 listopada.

Światowy Dzień Ubogich został ustanowiony przez Papieża Franciszka w 2016 roku. Od tego roku, w ostatnią Niedzielę przed Niedzielą Chrystusa Króla Wszechświata Kościół w szczególny sposób pochyla się nad osobami ubogimi. W tegorocznym orędziu, Papież Franciszek podkreśla, że „ubodzy mają uprzywilejowane miejsce w sercu Boga, do tego stopnia, że w obliczu ich cierpienia Bóg jest „niecierpliwy”, dopóki nie odda im sprawiedliwości”.

Caritas dla ubogich!

Jako Caritas, ten dzień chcemy spędzić RAZEM z osobami ubogimi, bezdomnymi, samotnymi.
17 listopada, zapraszamy na Mszę Świętą w Archikatedrze Lubelskiej o godz. 11:30 oraz na spotkanie i wspólny posiłek w Namiocie Spotkania znajdującym się na Placu Katedralnym.

Ze względów organizacyjnych będą wydawane zaproszenia, od 4 listopada w Dziennym Ośrodku dla Osób Bezdomnych w siedzibie Caritas, przy al. Unii Lubelskiej 15.

Pamiętajmy, że ubodzy potrzebują naszej pomocy każdego dnia. Dlatego od 2018 roku w naszej Caritas funkcjonuje Dzienny Ośrodek dla Osób Bezdomnych. Nasi podopieczni do dyspozycji mają salę, gdzie mogą zwyczajnie pobyć, odpocząć, porozmawiać, bez oceniania, wyśmiewania. Dodatkowo mogą skorzystać z łaźni, pralni, fryzjera, a w gabinecie pielęgniarskim opatrzeć swoje rany. Pracownicy dbają również, aby każdy kto do nas przychodzi miał zapewnione potrzebne ubranie oraz środki higieniczne. A to wszystko w godnych warunkach. Co ważne, z naszej Caritas nikt nie wyjdzie głodny. Każdy może otrzymać ciepły i pożywny posiłek w Anielskiej Przystani.

Ty też możesz otaczać opieką osoby bezdomne, samotne, np. zostając naszym DARCZYŃCĄ.

Wpłat można dokonać na konto Caritas Archidiecezji Lubelskiej,
ul. Prymasa Stefana Wyszyńskiego 2, 20-950 Lublin:

Pekao S.A. 46 1240 1503 1111 0000 1752 8351 z dopiskiem Ubodzy.

lub za pośrednictwem PayU: link do wpłat