Zrób zakupy do kwadratu!

W dniach 9 i 10 grudnia (piątek i sobota) Caritas Polska zaprasza do włączenia się w ogólnopolską zbiórkę żywności „Tak, POMAGAM”. W Archidiecezji Lubelskiej akcja będzie prowadzona w Lublinie, Puławach, Chełmie i Krasnymstawie, w sklepach trzech sieci: Stokrotka, Biedronka i Carrefour.
Każdy, kto do nich wejdzie, dostanie ulotkę, na której znajdzie propozycje trwałych artykułów spożywczych (m. in. mąka, cukier, makaron konserwy, herbata, słodycze, ryż), które można złożyć do kosza Caritas.  Ulotka ma także zachęcić do włączenia się w zbiórkę przez wysłanie smsa o treści „POMAGAM”  na numer 72052.
Dary zbiorą wolontariusze – głównie członkowie Szkolnych i Parafialnych Kół Caritas. Każdy z nich będzie się legitymował specjalnym identyfikatorem z logo zbiórki. Oprócz żywności będą prosić o składanie także chemii gospodarczej. Wszystkie produkty, które uda się zebrać, tuż przed świętami trafią do najbardziej potrzebujących. W tym roku Caritas Archidiecezji Lubelskiej prosi o szczególną wrażliwość i większą hojność: coraz więcej osób zmaga się ze skrajnym ubóstwem, a od 2012 roku drastycznie zmaleje pula żywności pochodząca z programu PEAD („Dostarczanie nadwyżek żywności najuboższej ludności UE”).