Zostań dawcą… nadziei

Adwent trwa tylko cztery tygodnie – to niewiele czasu na zebranie tylu środków, żeby wszystkim potrzebującym zapewnić spokojne, wolne od głodu święta Bożego Narodzenia. Aby Caritas zdążyła z pomocą, wystarczy wrzucić ofiarę do puszki  z napisem „Gwiazdka nadzieli”.
To jedna z trzech adwentowych akcji Caritas Archidiecezji Lubelskiej.  Najbardziej znaną  jest Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, z którego dochód organizacja w całości przeznacza na pomoc najmłodszym z ubogich rodzin. Inna  akcja, która odbywa się pod nazwą  „Dar serca”, polega na zbiórce trwałej żywności i środków czystości. Wkłada się je do specjalnie oznakowanych toreb (są w każdej parafii), a przed świętami  Parafialne Zespoły Caritas  rozdadzą je potrzebującym.  „Gwiazdka nadziei” to najprostsza  forma pomocy, a więc alternatywa dla zabieganych – wystarczy wrzucić pieniądze do wystawionej w kościele puszki z takim napisem. – Dary rzeczowe, które udaje nam się zebrać w okresie adwentu pokrywają tylko część  potrzeb, z jakimi zwracają się do nas osoby ubogie. Wiele rzeczy musimy po prostu dokupić, a to jest możliwe tylko dzięki środkom z „Gwiazdki nadziei” – tłumaczy dyrektor Caritas Archidiecezji Lubelskiej ks. Wiesław Kosicki.