ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI 2-3 GRUDNIA

Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie kojarzą nam się z wieczerzą Wigilijną. Choć może się to wydawać zaskakujące, nie każdy ma możliwość zasiąść wtedy do suto zastawionego stołu. Aby móc przygotować paczki świąteczne dla ubogich, w dniach 2-3 grudnia 2022 r. (piątek, sobota) włączamy się w Ogólnopolską Zbiórkę Żywności „Tak. Pomagam!”.

– To już dwudziesty pierwszy raz, kiedy wolontariusze Caritas – zarówno dzieci, jak i młodzież, a także seniorzy – będą dyżurowali w sklepach i prosili o wsparcie poprzez przekazanie produktów z długim terminem przydatności do spożycia (m. in. cukier, olej, kasze, ryż, makaron, konserwy mięsne, rybne czy warzywne, płatki śniadaniowe, mleko UHT, czekolada, ciastka, cukierki, herbata, kawa) – mówi ks. Paweł Tomaszewski.

Zebrane artykuły spożywcze zostaną następnie posegregowane, aby potem trafić do paczek świątecznych przygotowywanych dla osób starszych, samotnych, chorych, czy też bezdomnych.

– Jest to dla nas bardzo ważne, bo przygotowujemy się do Wigilii Caritas. 24 grudnia w czterech miastach – Lublinie, Chełmie, Puławach i Krasnymstawie planujemy ugościć ponad 1100 osób potrzebujących, więc zarówno przygotowanie potraw na te spotkania, jak i paczek, które otrzymają nasi podopieczni to ogromne wyzwanie – dodaje Dyrektor Caritas Archidiecezji Lubelskiej.

Zapraszamy bardzo serdecznie do włączenia się w zbiórkę żywności „Tak. Pomagam!”, która odbędzie się w dniach 2-3 grudnia 2022 r. w 41 sklepach na terenie archidiecezji.

Lista sklepów wraz z adresami -> dowiedz się gdzie nas spotkasz!