Z międzykulturową wizytą u Tatarów oraz w Fundacji „Dialog”

W dniu 19 i 20 kwietnia 2017 r. pracownicy Centrów Pomocy Migrantom i Uchodźcom odbyli międzykulturową wizytę na Podlasiu. Gospodarzem spotkania była Caritas Archidiecezji Białostockiej, na której terenie od ponad 20 lat zespół CPMiU wspiera cudzoziemców. W ramach projektu „Nowy Dom Polska” kolejny raz mieliśmy okazję wymienić dobre praktyki i doświadczenia w niesieniu pomocy dla osób przybywających do Polski z innych krajów. W tym celu spotkaliśmy się z przedstawicielami fundacji Dialog, która podobnie jak Caritas realizuje wiele programów na rzecz uchodźców. Począwszy od wolontariatu europejskiego i prowadzonego w jego ramach mentoringu, przez kursy językowe, publikacje i codzienne wsparcie dla cudzoziemców  w fundacji „Dialog” jest realizowana misja otwartości do drugiego człowieka oraz realizacja wizji społeczeństwa jako wspólnoty, w której poszanowane są prawa człowieka i godność osoby ludzkiej

W kolejnym dniu wizyty zespół projektu „Nowy Dom Polska” odwiedził Tatarów mieszkających na Podlasiu. W planie wizyty odbyło się spotkanie z panem Dżemilem Gembickim – przedstawicielem Muzułmańskiej Gminy Wyznaniowej w Kruszynianach, z którym zwiedziliśmy meczet, cmentarz muzułmański i usłyszeliśmy historię Tatarów oraz informacje o międzykulturowym dialogu między wyznawcami islamu, prawosławia i chrześcijaństwa zamieszkujących Podlasie. Ponadto pracownicy Caritas mogli spróbować tatarskiej kuchni pani Dżenetty Bogdanowicz prowadzącej restaurację „Tatarska Jurta”.

meczet_kruszyniany_grupowe_

Spotkanie odbyło się w ramach projektu „Nowy Dom Polska” i cyklu spotkań Caritas Polska z organizacją cudzoziemską współfinansowanych z Programu Krajowego Funduszu Azylu, Migracji i Integracji oraz budżetu państw. Wkład Unii Europejskiej „Bezpieczna Przystań”.