Ważny komunikat

Caritas Archidiecezji Lubelskiej informuje, że w związku z zagrożeniem epidemiologicznym wywołanym przez koronawirusa z dniem 12 marca:

• zostaje zawieszona działalność Świetlicy Środowiskowej prowadzonej w siedzibie Caritas oraz w Centrum Charytatywnym Caritas w Krasnymstawie do odwołania (w odpowiedzi na decyzję Ministerstwa Edukacji Narodowej);
  • apelujemy o powstrzymanie się od osobistych wizyt w naszej siedzibie – do Państwa dyspozycji pozostaje nr telefonu  534 003 300 e-mail: a.rusinowska@caritas.pl;
  • Anielski Kiermasz Charytatywny jest nieczynny do odwołania;
  • mając na uwadze negatywną ocenę stanu bezpieczeństwa wynikającą z analizy sytuacji związanej z rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2, uprzejmie informujemy, że Ogólnopolska Zbiórka żywności „Tak. Pomagam!” planowana na 20-21 marca 2020 roku nie odbędzie się i zostanie zorganizowana w innym dogodnym terminie;
  • ograniczamy program i zakres działań wolontariackich.

Jednocześnie informujemy, że Ośrodek Wsparcia dla Osób Bezdomnych prowadzony w naszej siedzibie funkcjonuje bez zmian – z zastrzeżeniem, ze korzystający oprócz badani trzeźwości poddawani są pomiarowi temperatury ciała, muszą dezynfekować ręce i zachowywać bezpieczną odległość od pracowników i w miarę możliwości o siebie wzajemnie. Ograniczamy czas pobytu w Ośrodku do niezbędnego minimum, jednocześnie może przebywać max 10 osób. Osoby nietrzeźwe oraz wykazujące objawy infekcji nie będą przyjmowane.

Zwracamy się z gorącą prośbą do wszystkich osób powyżej 18. roku życia, aby włączyły się w akcję niesienia pomocy seniorom (swoim sąsiadom) polegającą na robieniu zakupów. Pamiętajmy, że często nie mogą liczyć na pomoc najbliższych, a każde wyjście z domu staje się dla nich dużym zagrożeniem dla zdrowia.

Jak się zabezpieczyć przed koronawirusem?

• często myj ręce przy użyciu mydła i wody;
  • przy kasłaniu i kichaniu zakrywaj usta i nos, zachowaj co najmniej metr odległości od osób, które kaszlą i kichają.

Osoby wracające z regionów zarażonych koronawirusem powinny powiadomić o tym telefonicznie stację sanitarno-epidemiologiczną lub zgłosić się do oddziału obserwacyjno-zakaźnego. Więcej informacji dotyczących koronawirusa na stronie: gov.pl/koronawirus

Podejrzewasz u siebie koronawirusa? Zadzwoń pod numer 800 190 590!

Bezpłatna infolinia NFZ jest czynna całą dobę, przez 7 dni w tygodniu. Wykwalifikowani konsultanci poinformują Cię, co zrobić, by otrzymać pomoc.