Wakacyjna Akcja Caritas w pełni

W Domu Zawierzenia w Firleju właśnie zakończył się turnus, jutro rozpocznie się kolejny, a w Domu Spotkania w Dąbrowicy wciąż trwa. Krótkie résumé Wakacyjnej Akcji Caritas Archidiecezji Lubelskiej, na której wypocznie blisko 400 dzieci z Lubelszczyzny, z Ukrainy (z Lwowa i Winnik) i Białorusi (Grodna).

Magiczne Ogrody, odwiedziny u Matki Bożej Kębelskiej w Wąwolnicy to m.in. niektóre z atrakcji zorganizowanych przez opiekunów dla dzieci wypoczywających w Domu Spotkania w Dąbrowicy. Więcej opowiedzą zdjęcia.

Wypoczynek dzieci polskiego pochodzenia z Białorusi i Ukrainy finansowany jest przez Senat Rzeczpospolitej Polskiej w ramach realizacji zadania w zakresie opieki nad Polonią i Polakami za granicą w 2019.

Pobyt dzieci w dniach 2-13 lipca w „Domu Zawierzenia” nad Firlejem i 13-24 sierpnia w „Domu Spotkania” w Dąbrowicy jest współfinansowany przez Wojewodę Lubelskiego, w imieniu którego działa Lubelski Kurator Oświaty, w ramach realizacji zadania publicznego pt. Wspieranie wykonywania zadań publicznych w zakresie wypoczynku dzieci i młodzieży w 2019 roku.