Wakacyjna Akcja Caritas Archidiecezji Lubelskiej

Tradycyjnie, jak co roku, Caritas Archidiecezji Lubelskiej zabiera potrzebujące dzieci na jedenaście dni dobrej zabawy, na niezliczone okazje do cieszenia się urokami lata i wypoczynek w pięknych miejscach Lubelszczyzny. Na pięciu turnusach kolonijnych, w tym jeden dla wolontariuszy Caritas, wypocznie blisko pięćset dzieci.

Ofertę wypoczynku kierujemy do dzieci z rodzin ubogich, dysfunkcyjnych, wielodzietnych, z placówek opiekuńczo – wychowawczym i rodzin zastępczych oraz dzieci polskiego pochodzenia z Białorusi i z Ukrainy. Chcemy, aby czas spędzony z Caritas był przepełniony miłością, nadzieją, Bogiem (na każdym turnusie obecny jest duszpasterz). Zabawy integracyjne, warsztaty muzyczne, plastyczne, taneczne, festiwale piosenki, turnieje wiedzy, konkursy, to tylko część atrakcji i zajęć przygotowanych dla najmłodszych. Cztery turnusy wakacyjne odbędą się w „Domu Zawierzenia” nad jeziorem Firlej oraz jeden w „Domu Spotkania”  w podlubelskiej Dąbrowicy.

Terminy turnusów w Firleju:

I turnus 25 – 29 czerwca (dla 100 wolontariuszy Caritas); II turnus 2-13  lipca – 100 dzieci; III turnus 16-27 lipca 100 dzieci (w tym 45 z Białorusi); IV turnus 13-24 sierpnia – 100 dzieci.

Terminy turnusów w Dąbrowicy:

I turnus 7-18 lipca – 100 dzieci (w tym 35 z Ukrainy).

Wypoczynek dzieci polskiego pochodzenia z Białorusi i Ukrainy finansowany jest przez Senat Rzeczpospolitej Polskiej w ramach realizacji zadania w zakresie opieki nad Polonią i Polakami za granicą w 2019.

Pobyt dzieci w dniach 2-13 lipca w „Domu Zawierzenia” nad Firlejem i 7-18 lipca w „Domu Spotkania” w Dąbrowicy jest współfinansowany przez Wojewodę Lubelskiego, w imieniu którego działa Lubelski Kurator Oświaty, w ramach realizacji zadania publicznego pt. Wspieranie wykonywania zadań publicznych w zakresie wypoczynku dzieci i młodzieży w 2019 roku.