Uśmiech cierpiącego dziecka

Pan Jezus jest bardzo blisko z wami, myśli o was, cieszy się, że w tym szpitalu jesteście otoczone opieką, że możecie tu wracać do zdrowia otoczone miłością waszych najbliższych i personelu –powiedział abp Stanisław Budzik do pacjentów Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie. Po Mszy św. w ich intencji metropolita rozdał upominki, przygotowane przez Caritas Archidiecezji Lubelskiej.

Spotkanie abp Stanisława  Budzika `z pacjentami DSK, które odbyło się 14 lutego wpisywało się w obchodzony kilka dni wcześniej  Światowy Dzień Chorego.  Od dwunastu lat uroczyste obchody tego dnia na oddziałach pediatrycznych szpitali, znajdujących się na terenie archidiecezji organizuje lubelska Caritas. Każdy chory maluch dostaje wtedy od organizacji upominek, a w nim słodycze, napoje i książki. W tym roku Caritas przygotowała blisko siedemset takich prezentów. – Chcemy, aby dzieci, które codziennie zmagają się z cierpieniem,  przynajmniej w Dzień Chorego miały powód do tego, żeby się uśmiechnąć – tłumaczy ks. Wiesław Kosicki, dyrektor Caritas Archidiecezji Lubelskiej.

Obchody Dnia Chorego w lubelskim DSK rozpoczęła Msza św., podczas której oprócz małych pacjentów o ich zdrowie modlili się rodzice i personel szpitala, a dla swoich cierpiących koleżanek i kolegów zaśpiewał zespół muzyczny I Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Staszica w Lublinie. W kazaniu abp Stanisław Budzik zwrócił uwagę, że to właśnie dziecko postawił Chrystus jako wzór do naśladowania. Po Eucharystii metropolita odwiedził  niektóre odziały szpitala. – Jestem wzruszony tym spotkaniem. Każdy pobyt w szpitalu to rekolekcje, podczas których w sposób szczególny myślimy o tym, co w życiu jest najważniejsze, a najważniejsza jest miłość i ona jest tutaj pięknie praktykowana – podkreślał abp Budzik.