Rekolekcje ”społeczne” dla osób niepełnosprawnych w Dąbrowicy

Od 26 lat, Dom Spotkania w Dąbrowicy staję się na 10 dni miejscem wypoczynku dla osób niepełnosprawnych. W ten wyjątkowy czas wolontariusze, jak i księża (łącznie 23 osoby), całkowicie bezinteresownie otaczają ich opieką i wsparciem.

– Dla naszych podopiecznych wczasorekolekcje to jedno z najważniejszych wydarzeń w roku. Czekają na to, by móc odetchnąć pełną piersią. Czas spędzony w Dąbrowicy to dla nich rehabilitacja społeczna i duchowa równie ważna jak rehabilitacja ruchowa, której też potrzebują – mówi ks. Bogusław Suszyło, duszpasterz osób niepełnosprawnych (cyt. za Gość Niedzielny).

W tym roku ze względu na obostrzenia związane z koronawirusem podczas turnusu wypoczywa 39 osób niepełnosprawnych. Dla niektórych z nich jest pierwsza od kliku miesięcy okazja, aby opuścić  własne miejsce pobytu. Nad wszystkim tradycyjnie czuwa ks. Bogusław Suszyło przy wsparciu niezastąpionej Agnieszki Zańko z naszego teamu Caritas, całość dopełniają wolontariusze.

Dziś dla wczasowiczów był wyjątkowy dzień, odwiedził ich ks. bp Adam Bab, aby wspólnie z nimi odprawić Eucharystię.