Pomóżmy Filipińczykom

Caritas Archidiecezji Lubelskiej w porozumieniu z ks. abp. Stanisławem Budzikiem, Metropolitą Lubelskim, włącza się w zbiórkę na rzecz poszkodowanych przez tajfun Filipińczyków. Można im pomóc wpłacając pieniądze na konto Pekao S.A. O/Lublin 46 1240 1503 1111 0000 1752 8351 z dopiskiem FILIPINY.

W wyniku burzy tropikalnej i powodzi, które dwa tygodnie temu spustoszyły filipińską wyspę Mindanao śmierć poniosło około 1, 5 tys. osób.  W niesienie pomocy aktywnie włączają się pracujący na wyspie polscy marianie. –  Straty są ogromne. Tajfun zmiótł całe wioski, osiedla. Staramy się pomóc. Potrzebna jest czysta woda, środki higieniczne – wylicza  ks. Darek Drzewiecki, marianin pracujący w El Salavador – Sanktuarium Bożego Miłosierdzia niedaleko miasta Cagayan de Oro, gdzie jest najwięcej strat i ofiar (890 osób). Setki domów zostało zmytych z powierzchni ziemi.

Jak informuje pracujący na Mindanao ks. Jan Migacz MIC, w mieście Cagayan de Oro niemal każdy stracił kogoś bliskiego. – Niektóre szkoły straciły uczniów i cały personel nauczycielski – mówi ze smutkiem zapewniając jednocześnie:  – Od Wigilii aż do końca okresu Bożego Narodzenia będziemy się codziennie modlić za tych, którzy stracili życie w powodzi, czemu towarzyszyć będzie zapalanie świec i bicie w dzwony– Światła umieszczane przed domami mają być też znakiem protestu przeciwko niszczeniu środowiska. Do tak wielkiej tragedii doszło bowiem również dlatego, że w górach Mindanao są bezkarnie wycinane lasy, które następnie nie są w stanie zatrzymać spływającej wody. Rozmiary klęski powiększył też fakt osiedlania się ludzi w pobliżu rzeki. Gdy przyszła wielka fala, nie byli w stanie się uratować.

Metropolita zniszczonego przez tajfun miasta ze specjalnym apelem o pomoc zwrócił się do Polaków. – Zainspirowany księżmi marianami, którzy przybyli z Polski na misje do mojej archidiecezji, jako arcybiskup Cagayan de Oro proszę braci i siostry z Polski, by przyszli nam z pomocą w tej niezwykle trudnej sytuacji. Proszę, wesprzyjcie nas przez modlitwę i pomoc materialną. Jesteśmy jedną rodziną dzieci Boga. Dziękuję za jakiekolwiek wsparcie. Niech małe Dzieciątko narodzone w Betlejem pomoże nam podejść do tej sytuacji z nadzieją i miłością – czytamy w apelu abp. Ledesmy. Przekazane fundusze w pierwszym rzędzie zostaną przeznaczone na zakup wody, żywności, koców, lekarstw i środków higienicznych.

Inicjator zbiórki, Caritas Polska,  chce  przekazać tamtejszej Caritas 50 tysięcy euro.

Oprac. na podstawie informacji Radia Watykańskiego i PAP
 Foto: Caritas Internationalis