Pobiegnij, aby pomóc! Biegi Caritas 2016

251
Bieg Caritas to inicjatywa, którą rozpoczęliśmy w 2013 roku. Jej idea jest prosta, biegnąc – pomagasz. W zamian za włożony wysiłek zawodnika, sponsor biegu przekazuje darowiznę finansową dla potrzebujących dzieci. Cały proces rejestracji oraz opłacania poszczególnych odcinków biegu odbywa się za pośrednictwem strony www.biegcaritas.pl. Trasa każdego biegu podzielona jest na 5 odcinków o różnej wartości w zależności od wariantów biegu (złoty bieg to koszt 200zł za odcinek, srebrny 100zł, biały 30zł). Łącznie bieg zawodnika białego to 150 zł darowizny, srebrnego to 500 zł i złotego 1000 zł.

W tym roku biegi odbędą się w 2 miastach archidiecezji lubelskiej: Krasnymstawie i Chełmie. Bieg w Krasnymstawie odbędzie się 8 października o godzinie 10:00 przy Centrum Charytatywnym Caritas (ul. Szkolna 9). Rozpocznie się Mszą Święta. Ok. 11 zawodnicy wystartują ulicami Szkolna – Poniatowskiego – Plac 3 Maja – Kościuszki – Kilińskiego i meta przy Centrum Charytatywnym Caritas.

Bieg w Chełmie odbędzie się dzień później (9 października) i rozpocznie się tradycyjnie się Mszą Świętą o godz. 12:30 w parafii Rozesłania Apostołów (ul. Lubelska 55). Ok. 13:30 odbędzie się krótka rozgrzewka i zaraz po niej start biegu oraz rajdu rowerowego. Trasa zwodów będzie wiodła ulicami Lubelska – Plac Łuczkowskiego – Lubelska – Hrubieszowska – rondo u zbiegu ul. Żwirki i Wigury oraz ul. Hrubieszowskiej – ul. Hrubieszowska – Pocztowa – Reformacka – Podwalna i meta przy parafii Rozesłania Apostołów.

Zebrane środki finansowe zasilą działalność Fundusz Caritas Dzieciom – narzędzie pomocowe powołane przez Caritas Archidiecezji Lubelskiej we wrześniu 2013 roku. Jego celem jest finansowanie dożywiania, operacji, stypendiów, wypoczynku letniego i zimowego oraz wyprawek szkolnych dla potrzebujących dzieci z terenu Archidiecezji Lubelskiego.

W dotychczasowych trzech edycjach pobiegło łącznie 976 zawodników, którzy wspólnie pokonali dystans ok. 2440 km. Dzięki ich wysiłkowi i wsparciu sponsorów na pomoc potrzebującym dzieciom przeznaczyliśmy 138 950 złotych.

Zachęcamy do udziału w zawodach – to tylko 2,5 km :) www.biegcaritas.pl.

????????????????????????????????????