II Gala Wolontariatu Caritas Archidiecezji Lubelskiej

logo

Wolontariusz – zgodnie z definicją zawartą w ustawie o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie wolontariuszem jest osoba fizyczna, która ochotniczo (dobrowolnie) i bez wynagrodzenia wykonuje świadczenia na zasadach określonych w ustawie angażując się w pracę na rzecz m.in. organizacji pozarządowych, organizacji kościelnych czy administracji publicznej.

Tyle definicji, czas na praktykę. Zakładając, że w każdym Szkolnym Kole Caritas działa średnio 50 osób, to w/w definicję tylko w naszej Caritas spełnia blisko 4 tysiące osób (oczywiście szacunkowo, w rzeczywistości znacznie więcej).

Dlatego już w najbliższą niedzielę, 11 stycznia w naszej Caritas będzie miało miejsce wyjątkowe wydarzenie – II Gala Wolontariatu Caritas Archidiecezji Lubelskiej dla Wolontariuszy i Opiekunów Szkolnych Kół Caritas, a także Wolontariuszy działających przy naszej Centrali.

jjjj
Joanna Skólimowska – koordynatorka wolontariatu

„Caritas ma ogromną rzeszę wolontariuszy, którzy wspierają naszą Caritas w związku z tym chcemy im podziękować i pokazać jak bardzo są dla nas ważni. Podkreślić jak trudno byłoby nam bez nich funkcjonować i pomagać.” – wyjaśnia jej cel – Joasia, koordynatorka naszego wolontariatu.

Gala rozpocznie się o godzinie 10:00 uroczystą Mszą Świętą sprawowaną przez ks. Wiesława i ks. Marcina. Zaraz po niej rozpocznie się cześć oficjalna, w której podsumujemy projekt pt. „Młodzieżowy Klub Pomysłów” realizowanego dzięki Fundacji Przyjaźń w ramach Funduszu Inicjatyw Obywatelskich Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, w którym brali udział nasi Wolontariusze. Odbędzie się również cześć warsztatowa, na której wolontariusze wypracują nowe, niekiedy lepsze metody pomagania. Podczas Gali swoją prelekcję będzie miał również znany w całej Polsce Robert Kawałko – wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Fundraisingu, jeden z najlepszych specjalistów w Polsce z zakresu pozyskiwania funduszy dla organizacji pozarządowych. No koniec Gali kapituła honorowa rozstrzygnie konkurs na Wolontariusza Roku Caritas Archidiecezji Lubelskiej. Po dniu pełnym emocji, spotkanie zakończymy wspólnym kolędowaniem.

wololl

Szczegółowa relacja z wydarzenia już w najbliższy poniedziałek.