Fundusz Caritas Dzieciom – historia i działalność

Logo FCDFundusz Caritas Dzieciom – to narzędzie pomocowe powołane przez Caritas Archidiecezji Lubelskiej we wrześniu 2013 roku. Jego celem jest finansowanie dożywiania, operacji, stypendiów, wypoczynku letniego i zimowego oraz wyprawek szkolnych dla potrzebujących dzieci z terenu Archidiecezji Lubelskiego.

Początek Funduszu wiąże się z kampanią „Kilometry Dobra”, która po raz pierwszy została zainaugurowana w 2013 roku. Cała akcja polegała na zebraniu i ułożeniu jak najdłuższego ciągu utworzonego ze złotówek. Monety musiały pozostawać ze sobą w ścisłym kontakcie, połączone taśma klejącą. Wówczas, dzięki Darczyńcom ułożyliśmy 1 km 269 m złotówek, czyli 56 372 99 zł. Dzięki tej kwocie zakupiliśmy ciepłe posiłki dla potrzebujących dzieci i to na cały rok szkolny.

* UWAGA do filmu - 5 obiadów dziennie przez cały rok szkolny:)

W 2013 roku Fundusz sfinansował 20 000 tys. ciepłych posiłków dla dzieci, 400 wyprawek szkolnych, 500 dzieci wyjechało na kolonie. Przekazaliśmy 76 700 tys. zł na operacje dla najmłodszych.
00_slider_960x352px
W 2014 roku ponownie powróciliśmy do kampanii „Kilometry Dobra”, tym razem już wymiarze ogólnopolskim. Zebraliśmy 1786m złotówek, czyli aż 78 593 zł na Fundusz Caritas Dzieciom. Między innymi dzięki tym środkom od 1 lipca rozpoczęliśmy realizację projektu „Wakacje z Caritas”. W ośrodku wypoczynkowym „Dom Zawierzenia” w Firleju oraz „Domu Spotkania” w Dąbrowicy wypoczywa blisko 500 dzieci, w tym polonijne dzieci z Ukrainy i Białorusi*.

Wciąż jednak potrzeby przewyższają nasze możliwości. Dlatego już we wrześniu powrócimy z drugą edycją „Biegów Sponsorowanych”. To niebawem. Zdradzimy tylko, że razem z nami pobiegnie Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Lublinie oraz Fundacja Rozwoju Sportu.
RAZEM Z NAMI WSPIERAJ POTRZEBUJĄCE DZIECI z terenu Archidiecezji Lubelskiej! Pobierz Polecenie darowizny (kilknij) lub dokonaj wpłaty bezpośrednio na konto: 96 1240 1503 1111 0010 5056 2610 z dopiskiem: DAROWIZNA FUNDUSZ CARITAS DZIECIOM.

* Projekt jest współfinansowany ze środków finansowych otrzymanych z Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu na realizację zadania „Współpraca z Polonią i Polakami za granicą w 2014 r.”
The project is co-financed from the funds granted by the Ministry of Foreign Affairs in the competition for the public task „Cooperation with Polish Diaspora and Poles Abroad in 2014.”