Ferie z Caritas Archidiecezji Lubelskiej

Blisko stu trzydziestu uczniów z najuboższych rodzin archidiecezji wyjedzie w tym roku na zimowiska, organizowane przez Caritas Archidiecezji Lubelskiej.  Odbędą się one w dwóch ośrodkach: Firleju (5-11 lutego) i Dąbrowicy (1-7 lutego), a ich przygotowanie jest możliwe dzięki środkom z Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.

Uczniowie wypoczną pod opieką wychowawców, nauczycieli i studentów. Będzie czas na wszystko poza nudą: w programie zimowisk znalazły się wycieczki, gry i zabawy (także na świeżym powietrzu) oraz spotkania z ciekawymi ludźmi.  Oprócz tego, jak zawsze na koloniach Caritas, każdego dnia dzieci będą mogły uczestniczyć we Mszy św.   – Mamy nadzieję, że spotkanie rówieśników z różnych rejonów  archidiecezji lubelskiej będzie sprzyjało dobrej zabawie i integracji. Chcielibyśmy, żeby dzieci, które spędzą ten czas w dobrej atmosferze mile wspominały pobyt w naszych ośrodkach a do swoich środowisk wróciły  z radością, aby kontynuować naukę w drugim semestrze – mówi ks. Wiesław Kosicki, dyrektor Caritas Archidiecezji Lubelskiej.

Zimowiska to nie jedyna propozycja na ferie, jaką ma dla uczniów archidiecezjalna Caritas. Między 8 a 12 lutego w dąbrowickim „Domu Spotkania” organizacja będzie gościła zwycięzców ubiegłorocznej edycji konkursu plastycznego „Talent”. – Podczas pleneru malarskiego gimnazjaliści (bo do nich skierowany był konkurs), będą rozwijali swoje zdolności pod okiem artystów plastyków. Nauczą się nowych technik, a efekty ich pracy pokażemy na specjalnej wystawie poplenerowej – dodaje ks. W. Kosicki.