Stało się! Dzienny Ośrodek dla Osób Bezdomnych – działa.

Po pół roku remontów, niezliczonych problemach i wyzwaniach finansowych, z początkiem stycznia Ośrodek rozpoczął swoje funkcjonowanie. Osoby potrzebujące, 7 dni w tygodniu w godzinach od 9 do 17, mogą skorzystać ze świetlicy (w tym z ciepłego posiłku, herbaty czy kawy), łaźni (gdzie mogą wykąpać się, zmienić swoje ubrania, skorzystać z pralki i suszarki do ubrań), a także z usług fryzjerskich (doraźnie mogą również opatrzyć swoje rany).

Dla naszej organizacji to kolejne wyzwanie, które z pomocą Bożą, Darczyńców i wolontariuszy udało się zrealizować. Mimo, iż nie było łatwo. Trudno już nawet zliczyć ile wyzwań pojawiło się przy remoncie i uruchomieniu Ośrodka, ale co ważniejsze, jeszcze więcej pojawiło się osób chcących nam pomóc w tym dziele. Od stycznia, każdy kto tego potrzebuje, może skorzystać z łaźni, świetlicy, posiłków i innych udogodnień. Warunek jest jeden, trzeźwość – podkreśla ks. Wiesław Kosicki, dyrektor lubelskiej Caritas.

Dzienny Ośrodek dla Osób Bezdomnych mieści się w głównej siedzibie Caritas Archidiecezji Lubelskiej przy al. Unii Lubelskiej 15 (wejście od Targu pod Zamkiem) i jest czynne 7 dni w tygodniu w godzinach od 9 do 17 (od listopada do końca kwietnia).
DSCF0331

Zadanie po tytułem: „Prowadzenie dziennego ośrodka dla osób bezdomnych – mieszkańców Miasta Lublin” jest finansowane ze środków otrzymanych od Gminy Lublin – miasta na prawach powiatu.