Dzień Dziecka z Caritas

Caritas Archidiecezji Lubelskiej jak co roku postanowiła, by choć w symboliczny sposób włączyć się w świętowanie Dnia Dziecka. Z tej okazji przygotowaliśmy 750 prezentów dla najmłodszych potrzebujących.

Trafiły one do:

• dzieci z parafii naszej archidiecezji (300 paczek),
  • pacjentów Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Lublinie (200 paczek),
  • uchodźców mieszkających w naszych ośrodkach w Firleju, Księżomierzy, Częstoborowicach, Krasieninie oraz doraźnie w Lublinie (95 paczek),
  • podopiecznych Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Podgłębokiem (55 paczek),
  • podopiecznych Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej Ruchowo w Lublinie (50 paczek),
  • dzieci ze świetlic środowiskowych prowadzonych przez Caritas AL (50 paczek).

Caritas Archidiecezji Lubelskiej działa nieprzerwanie od 31 lat. Od zawsze koncentrowała się na pomocy dzieciom, bo to właśnie one, wysiłek który włożymy w ich rozwój ukształtują naszą przyszłość. Obecnie w związku z wojną w Ukrainie staramy się pomagać jak możemy także najmłodszym z uchodźców. Zresztą w ubiegłych latach wielokrotnie gościliśmy na koloniach dzieci z Ukrainy czy Białorusi. Niemniej jednak chcemy podkreślić – i dziś, patrząc na liczby jasno to chyba widać – wydarzenia ostatnich miesięcy nie wpłynęły na naszą misję, stale pamiętamy o polskich dzieciach, chcemy zabezpieczać ich potrzeby. Staramy się pomagać tam, gdzie rodzina samodzielnie nie jest w stanie sprostać danemu wyzwaniu. Prowadzimy świetlice środowiskowe w Lublinie i Krasnymstawie, dofinansowujemy obiady w szkołach, przyznajemy stypendia, współfinansujemy rehabilitacje czy różnego rodzaju zabiegi medyczne. Opiekujemy się także szeregiem Szkolnych i Przedszkolnych Kół Caritas – powiedział ks. Paweł Tomaszewski, dyrektor Caritas AL.