Dwa i pół kilometra do radości

IMG_7169Blisko siedemdziesięciu sprinterów pobiegło w „Biegu sponsorowanym Caritas” zdobywając ponad 9 tys. zł. Wszystko po to, żeby dzieci z ubogich rodzin mogły pojechać na kolonie.

Impreza, która odbyła się 1 czerwca w Lublinie, wpisywała się w  XXI Bieg Solidarności organizowany przez NSZZ Solidarność Regionu Środkowowschodniego. Każdy biegacz otrzymał od lubelskiej Caritas koszulkę z numerem i dyplom-podziękowanie. Tuż po godz. 9.30, z hasłem: „Nogi za pas, biegnie Caritas” na ustach sprinterzy wystartowali z ul. Królewskiej w kierunku stadionu MKS Start Lublin.

Zasady były proste: uczestnik lub sponsor wpłacał ofiarę za każde pół kilometra trasy. W przypadku pierwszych dziesięciu numerów opłata miała wysokość 200 zł, a wszystkie następne można było „kupić” za 30 zł. Pozyskane w ten sposób środki Caritas przeznaczy na zorganizowanie turnusów kolonijnych dla kilkuset uczniów pochodzących z najbiedniejszych rodzin w archidiecezji lubelskiej a także dla  grupy dzieci z Ukrainy i Białorusi. Pozostałe fundusze na ten cel organizacja uzyska  z rozprowadzania świec w ramach „Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom”, majowej zbiorki do puszek pod hasłem „Nadzieja radości”, z dotacji Kuratorium Oświaty i MSZ oraz od sponsorów.

„Bieg sponsorowany Caritas” to pierwsza, ale na pewno nie ostatnia taka impreza w historii organizacji. Caritas ma nadzieję, że w przyszłorocznym „Biegu” weźmie udział ponad tysiąc osób i już teraz dziękuje wszystkim, którzy chcą sprawić radość dzieciom.

nienazwany-3624