Do Matki Bożej z Caritas

zdjęcie: http://www.pielgrzymka.lublin.pl

Wspólna modlitwa o wyobraźnię miłosierdzia, spotkania z tymi, którym udało się pomóc i świadectwo własnego życia – to tylko niektóre sposoby, jakimi pracownicy i wolontariusze lubelskiej Caritas chcą zarazić pielgrzymów pasją służenia człowiekowi w potrzebie.

Stanie się to podczas zaplanowanego na 11 sierpnia „Dnia z Caritas Archidiecezji Lubelskiej”. Na szlaku wędrówki do Matki Bożej Częstochowskiej „ludzi Caritas” będzie można rozpoznać po koszulkach z logo organizacji. Opowiedzą o misji Caritas Archidiecezji Lubelskiej oraz o tym, jak w prowadzone przez nią dzieła chrześcijańskiego miłosierdzia mogą się włączyć pielgrzymi. Na szlaku pojawią się także ci, którym lubelska Caritas pomogła w trudnych życiowych doświadczeniach, m. in. migracji czy kosztownym leczeniu ciężko chorego dziecka.

Każdy pątnik, który zechce włączyć się w akcje prowadzone przez Caritas poświęcając swój czas i pomysłowość, otrzyma deklarację przystąpienia do Szkolnego Koła lub Parafialnego Zespołu Caritas. Wypełniony formularz będzie można złożyć 12 sierpnia podczas Mszy św. we Włoszczowej, kiedy to tradycyjnie pątnicy podejmują swoje pielgrzymkowe zobowiązania.

„Dzień z Caritas Archidiecezji Lubelskiej” rozpocznie się w Małogoszczu o godz. 8.30 Mszą św., podczas której Słowo Boże wygłosi dyrektor, ks. Wiesław Kosicki, a potrwa aż do wieczornego spotkania wszystkich grup we Włoszczowej. W trakcie trasy Caritas będzie rozdawać wodę  mineralną, ufundowaną przez „Cisowiankę”.