CZY CHWALENIE SIĘ JEST DOBRE? SPOTKANIE WOLONTARIUSZY

Podczas jednego z ostatnich przygotowanych dla naszych Wolontariuszy szkoleń zadaliśmy im pytanie: „Kto chwali się, że pomaga?”.
wolontariusze (2)Okazało się, że tylko kilka rąk powędrowało w górę. Trochę nas to zasmuciło. W rozmowie przeprowadzonej już po szkoleniu wyszło jednak, iż być może to dlatego, że w naszej świadomości słowa „chwalić się” kojarzone są negatywnie. Utarło się, że oznacza to brak pokory, zarozumialstwo, pychę. Czy jednak jest to słuszne? Według słownika języka polskiego PWN „chwalić się” to ni mniej, ni więcej niż podkreślać własne zalety lub zasługi. A my właśnie takiej postawy staramy się uczyć naszych Wolontariuszy. Bo czy Wolontariusze opowiadając z dumą i radością o swojej działalności, o tym, jak poświęcają swój czas, jak wykorzystują swoje talenty, jakie osiągają dzięki temu sukcesy w niesieniu pomocy innym, nie zachęcają innych do pójścia w ich ślady? Moim zdaniem właśnie tak to działa. Pozostaje jednak pytanie, czy należy szukać zamiennika dla słów „chwalić się” (jak sugerował nasz rozmówca), czy może spróbować przywrócić ich pierwotne znaczenie, zerwać ze stereotypami? Zachęcamy do przemyśleń, a może nawet dyskusji.