Chleb Dobroci i Paschaliki w okresie Wielkiego Tygodnia

Chleb Dobroci

W okresie Wielkiego Tygodnia, jak co roku Caritas będzie przeprowadzać akcję „Chleb dobroci”, która polega na dystrybucji symbolicznego chlebka oznaczonego logo Caritas. Zdecydowana większość wiernych zanosi Chleb wraz z innymi pokarmami w Wielką Sobotę do kościoła, a w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego zostaje on spożyty podczas wielkanocnego śniadania.

–  To bardzo ważna akcja, dzięki niej nasza organizacja pozyskuje środki finansowe na pomoc żywnościową dla potrzebujących mieszkańców Archidiecezji Lubelskiej – podkreśla ks. Wiesław Kosicki, dyrektor Caritas AL.

W tym roku dodatkowo Darczyńcy będą mieli możliwość zakupienia Paschalików, świec w kształcie walca z wizerunkiem Baranka Bożego. W 2018 roku, dzięki hojności Darczyńców Caritas Archidiecezji Lubelskiej rozprowadziła ponad 33 tysiące chlebków. Środki zostały przeznaczone na zakup paczek żywnościowych dla podopiecznych Caritas.
Chleb Dobroci oraz Paschaliki, w okresie Wielkiego Tygodnia można nabywać w parafiach Archidiecezji Lubelskiej, w Centrali Caritas Archidiecezji Lubelskiej przy Al. Unii Lubelskiej 15 oraz przy kościele Ojców Kapucynów na Krakowskim Przedmieściu w Lublinie. Gorąco zachęcamy do włączenia się w akcję.