Caritas rozszerza pomoc na granicy

Namioty Nadziei stanowiące zaplecze dla organizacji pomocowych i mieszkańców terenów przygranicznych, którzy pomagają napotkanym migrantom, a także wsparcie społeczności lokalnych – to najnowsze inicjatywy Caritas w związku z kryzysem migracyjnym na granicy polsko-białoruskiej. Organizacja kontynuuje też długofalową pomoc dla cudzoziemców przebywających w ośrodkach i tych, którzy już przeszli procedury azylowe.

Namioty Nadziei stanęły w Podlipkach w gm. Krynki oraz w Białowieży. Organizacje pomocowe działające w rejonie przygranicznym, ale również mieszkańcy okolicznych miejscowości udzielający pomocy migrantom i funkcjonariusze służb mundurowych, mogą stąd pobierać m.in. m.in. śpiwory, koce, kurtki, buty, termosy, żywność i artykuły higieniczne. To rzeczy, których potrzebują osoby przebywające przez wiele dni poza domem, w trudnym terenie i niesprzyjających warunkach atmosferycznych. Cały czas dostępne są również pakiety Helps Pack (plecak z wodą, ogrzewaczem do rąk, batonami energetycznymi, suchym prowiantem, kocem termicznym).

– Równie ważne jak pomoc migrantom jest wsparcie mieszkańców terenów przygranicznych, którzy są pełni niepokoju i obaw w związku z sytuacją na granicy. Codziennie widzą w telewizjach informacyjnych relacje z najbliższych im okolic, dzieci pytają, czy to wojna, w ludziach jest dużo lęku. Przypominam o gotowości do poszerzania naszych działań – mówi ks. dr Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.

Na kontynuację i rozwój działalności pomocowej dla migrantów i uchodźców będą przeznaczone wpływy ze zbiórki pod kościołami organizowanej w całej Polsce 21 listopada,
w odpowiedzi na apel abp. Stanisława Gądeckiego, przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski.
BĄDŹMY RAZEM – WSPIERAJMY – POMAGAJMY!