Biegi Sponsorowane Caritas 2013 wyróżnione przez Prezydenta Miasta Lublin Pana Krzysztofa Żuka

Po raz pierwszy taki konkurs w Lublinie i po raz pierwszy dla Caritas Archidiecezji Lubelskiej – wyróżnienie dla Biegów Sponsorowanych Caritas 2013.

Uroczysta Gala przyznania nagród i wyróżnień dla organizacji pozarządowych i grup nieformalnych miała miejsce 9 listopada. Była ona finałem konkursu ogłoszonego przez Prezydenta Miasta Lublin Krzysztofa Żuka dla organizacji pozarządowych i grup nieformalnych za najlepszą inicjatywę 2013 roku oraz za całokształt działań na rzecz mieszkańców Miasta Lublin.

Na zdjęciu z ks. Biskupem Ryszardem Karpińskim, Panem Prezydentem Krzysztofem Żukiem i jego małżonką.

Biegi Sponsorowane Caritas 2013 to inicjatywa, która miała na celu zachęcić ludzi do aktywnego pomagania. Była skierowana do wszystkich mieszkańców Lublina. W biegu mogły wziąć udział dzieci, młodzież, osoby dorosłe, seniorzy i osoby niepełnosprawne (poruszające się np. na wózku). Jej innowacyjny sposób miał i ma zachęcać do pomagania w zdrowy sposób. W swoim zamierzeniu miał również propagować nowy, ciekawy i przede wszystkim wesoły sposób pomagania, łamiąc stereotypowe i anonimowe pomaganie „do puszki”. Dodajmy, że w 2013 roku Bieg Sponsorowane Caritas to blisko 100 biegaczy, najstarszy z nich miał 55 lat, najmłodszy zaś 6 lat. W biegu wzięła również udział jedna osoba poruszająca się na wózku inwalidzkim. Wśród biegaczy byli zarówno zawodowi sportowcy, którzy są uczestnikami maratonów, jak i amatorzy, którym bieganie nie leży w naturze. Wszystkich łączył jeden wspólny cel, czyli pomaganie.

wyróżnienie (1 of 1)Jest nam bardzo miło, że nasze wysiłki na rzecz pomocy potrzebującym zostały docenione i wyróżnione. Integracja społeczna jest szczególnie bliska naszej misji. Dziękujemy za zaufanie – dodaje ks. Wiesław Kosciki

Konkurs przebiegał dwuetapowo. W pierwszym etapie mieszkańcy mogli zgłosić do nagrody organizacje pozarządowe i grupy nieformalne, które ich zdaniem zasługują na wyróżnienie. W drugim, oceny zgłoszeń dokonała Kapituła konkursowa, która przyznała wyróżnienia za najlepszą inicjatywę 2013 r. Zadaniem Kapituły konkursowej była również rekomendacja Prezydentowi Miasta Lublin laureatów w kategorii Inicjatywa 2013 i Całokształt działań.

Ustanawiając nagrody i wyróżnienia dla organizacji pozarządowych chcemy wskazać te inicjatywy, które w sposób szczególny są cenne dla Miasta Lublin. Zależy nam też na docenieniu codziennej pracy wielu zaangażowanych osób, którzy starają się uczynić Lublin miastem przyjaznym dla mieszkańców. Nagrody wręczamy po raz pierwszy ale mamy nadzieję, że staną się stałym elementem kalendarza wydarzeń związanych z aktywnością obywatelską w Lublinie – mówi Krzysztof Żuk, Prezydent Miasta Lublin.

Oceny zgłoszeń dokonała Kapituła konkursowa w skład której wchodzą przedstawiciele komórek organizacyjnych Urzędu Miasta Lublin: Grzegorz Mierzwa przedstawiciel Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych, Sławomir Skowronek przedstawiciel Biura ds. Osób Niepełnosprawnych, Mirosław Romańczuk przedstawiciel Wydziału Oświaty i Wychowania, Katarzyna Mieczkowska-Czerniak Zastępca Prezydenta ds. Kultury, Sportu i Relacji Zewnętrznych, Anna Pajdosz przedstawicielka Wydziału Kultury, Anna Boguszewska przedstawicielka Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie, Piotr Choroś kierownik Referatu ds. współpracy z organizacjami pozarządowymi i partycypacji społecznej Kancelarii Prezydenta Miasta Lublin, przedstawiciele lubelskich mediów: Tomasz Rakowski dyrektor TVP Lublin, Krzysztof Komorski redaktor naczelny Radia Lublin, Dariusz Kotlarz redaktor naczelny Kuriera Lubelskiego, Joanna Żarnoch-Chudzińska, redaktorka naczelna Lubelskiej Gazety Wyborczej, a także osoby posiadające wiedzę i doświadczenie w działalności organizacji pozarządowych: Marta Kurowska prezeska Fundacji „tu obok”, członkini Rady Działalności Pożytku Publicznego Miasta Lublin, Jan Rybojad członek Rady Działalności Pożytku Publicznego Miasta Lublin i przedstawiciele Rady Miasta Lublin: Marek Jakubowski, Jan Madejek.