„Żywność – nie marnuję!” – przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności poprzez edukację

W Polsce problemem ubóstwa ekonomicznego najczęściej zagrożeni są ludzie młodzi, w tym dzieci. W 2014 r. zasięg ubóstwa skrajnego wśród dzieci i młodzieży poniżej 18 roku życia osiągnął ok. 10 proc., a osoby w tym wieku stanowiły prawie jedną trzecią populacji zagrożonej ubóstwem skrajnym. Caritas Archidiecezji Lubelskiej już od wielu lat wdrażania narzędzia pomocowe przeciwdziałające temu zjawisku m.in. poprzez działanie Funduszu Caritas Dzieciom, który finansuje dożywanie w szkołach oraz za pomocą projektów, których celem jest edukacja najmłodszych pokoleń.

Marnowanie żywności to niepokojące zjawisko, które swoją skalą obejmuje już cały świat. Szacuje się, że w skali globalnej jest1,3 mld ton, w samej tylko Europie to 100 mln ton, a w Polsce aż 9 mln. Plasuje to nasz kraj na 5 miejscu na kontynencie.  W typowym domu Europejczyka wyrzuca się do kosza 20-30% kupionego jedzenia, w tym 2/3 nadawałoby się jeszcze do spożycia. Tylko edukacja od najmłodszych lat może zatrzymać to zjawisko. Od października 2015 roku Caritas Archidiecezji Lubelskiej uczestniczy w projekcie pt. „Żywność – nie marnuję!”, realizowanym w ramach Konkursu Grantowego „Pracownia Talentów” Fundacji Tesco Dzieciom. Jego celem jest przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności poprzez edukację czterdziestu wolontariuszy działających m.in. w Szkolnych Kolach Caritas.

Dzięki zajęciom, w których miałem przyjemność brać udział, uświadomiłem sobie jak ważne są nasze decyzje. Podczas zakupów czy konsumpcji w restauracji, w każdej tej sytuacji nasza decyzja ma znaczenie i wypływ czy żywność będzie zmarnowana. Nie zdawałem sobie sprawy ze skali problemu. Dzięki projektowi będę zwracał większą uwagę na to co kupuję i co wyrzucam – tak swój udział w projekcie podsumował Mateusz, wolontariusz Szkolnego Koła Caritas w Chełmie.

Projekt realizowany jest od października 2015 do czerwca 2016 roku. Zajęcia mają charakter 8-godzinnych spotkań, podczas których poruszane są tematy odnoszące się do właściwego postępowania z żywnością. Dzięki temu uczestnicy zdobyli informacje dotyczące prawidłowego gospodarowania żywnością, odpowiedniego przechowywania oraz przetwarzania produktów spożywczych, tak by do minimum ograniczyć zjawisko marnowania żywności. W grudniu minionego oraz w marcu bieżącego roku odbyły się warsztaty świąteczne, w trakcie których młodzież mogła spróbować swoich kulinarnych umiejętności, przygotowując wybrane potrawy, charakterystyczne dla Świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkiej Nocy. Dodatkowym atutem był fakt, że uczestnicy samodzielnie zaplanowali i zrobili zakupy, potrzebne do przyrządzenia zamierzonych dań. Oczywiście wdrażający przy tym wypracowaną strategię przeciwdziałającą marnowaniu żywności.

Cieszy mnie fakt, że tak wielu wolontariuszy wzięło udział w przedsięwzięciu mającym na celu promocję właściwego gospodarowania żywnością oraz edukację wśród młodzieży prawidłowych postaw dotyczących racjonalnego przechowywania i przetwarzania żywności tak, by ograniczyć niepokojące zjawisko marnowania żywności. – podkreśla Joanna Skólimowska, koordynatorka wolontariatu Caritas Archidiecezji Lubelskiej.

Konkurs „Pracownia Talentów” jest konkursem grantowym, stworzonym z myślą o organizacjach pozarządowych, statutowo zajmujących się edukacją oraz opieką nad dziećmi i młodzieżą. Ideą konkursu jest wyłonienie ciekawych i wartościowych inicjatyw społecznych, a następnie wsparcie finansowe ich realizacji. Więcej o działaniach Fundacji Tesco Dzieciom można przeczytać na www.fundacjatesco.pl.

Plakat Fundacja Tesco Dzieciom