Żonkile Nadziei i Śniadanie Wielkanocne dla niepełnosprawnych w patronalne święto Caritas

W Niedzielę Miłosierdzia Bożego – patronalnego święta Caritas (28 kwietnia br.) w kościołach w Krasnymstawie odbędzie się zbiórka do puszek, której celem będzie zebranie środków finansowych na działalność hospicyjną prowadzoną przez Centrum Charytatywne Caritas. Znakiem solidarności i podziękowania będzie wręczany Darczyńcy żonkil.

Jest to szczególnie ważne wydarzenie dla Centrum Charytatywnego w Krasnymstawie, w którym od roku 2017 Caritas Archidiecezji Lubelskiej prowadzi Hospicjum Domowe. Otacza ono opieką pacjentów nieuleczalnie chorych, w terminalnej fazie choroby  nowotworowej. Patronem wydarzenia została Wicemarszałek Sejmu Pani Beata Mazurek, która zaszczyci nas swoją obecnością na Mszy Świętej o godzinie 9:00 (28 kwietnia br.) w parafii pw. Trójcy Przenajświętszej w Krasnymstawie. Tuż po mszy odbędzie się żonkilowa kwesta.

Równolegle w Domu Spotkania w Dąbrowicy odbędzie się spotkanie wielkanocne dla osób niepełnosprawnych. Rozpocznie się mszą świętą o godzinie 11:30 pod przewodnictwem ks. Wiesława Kosickiego w parafialnym kościele w Dąbrowicy, a zakończy się Śniadaniem Wielkanocnym w Domu Spotkania.

W całej Archidiecezji Lubelskiej zostanie przeprowadzona zbiórka do puszek na rzecz Funduszu Caritas.

75TM2019_1250x525_strglowna