Wigilia Miłosierdzia dla potrzebujących

Już po raz drugi, 24 grudnia o godz. 10.30 w hali Targów Lublin odbędzie się Wigilia Miłosierdzia, która zgromadzi ponad 500 potrzebujących osób tj. bezdomnych, samotnych, osób starszych, opuszczonych czy chorych.

W ten wyjątkowy dzień przy jednym stole, jak w rodzinie spotkają się potrzebujący z terenu Lublina i okolic. Wspólna modlitwa, posiłek i kolędowanie, bez poczucia osamotnienia i odrzucenia. W organizację tego wydarzenia włączyło się wiele wspaniałych  organizacji, odpowiedzialnych społecznie firm, i  wyjątkowych wolontariuszy oraz osobistości, między innymi: ks. Arcybiskup Stanisław Budzik, Targi Lublin, firma Selgros (główny sponsor), spółka Lubelskie Dworce S.A., Fundacja Dantis prowadząca Catering Anielskie Smaki (firma zapewniająca catering podczas Wigilii), Bractwo Pomocy św. Brata Alberta, Zakon Braci Mniejszych Kapucynów i Wojewódzki Sztab Wojskowy w Lublinie.

Tak wielkie wydarzenie charytatywne nie może się odbyć bez wsparcia Darczyńców. W tym celu rozpoczynamy akcję pt. Paka Charytatywna. W siedzibie Caritas można pobrać pustą papierową torbę, którą należy wypełnić podstawowymi i trwałymi produktami spożywczymi oraz środkami czystości tj. mąka, cukier, makaron, ryż, płatki kukurydziane, olej, konserwy, herbata, słodycze, bakalie oraz artykuły chemiczne. Następnie wypełnione „Paki” należy dostarczyć do centrali Caritas, a my dalej przekażemy je potrzebującym podczas Wigilii Miłosierdzia.

POMÓŻ NAM SŁUŻYĆ POTRZEBUJĄCYM

Możesz sprawić, że ten dzień  będzie wyglądał zupełnie inaczej i być może zapoczątkuje zmianę w życiu uczestników Wigilii. Koszt uczestnictwa dla jednej osoby szacujemy na ok. 80 zł (wynajęcie sali, przygotowanie posiłków i paczek świątecznych). Prosimy Cię o wsparcie finansowe tej idei. Aby przekazać darowiznę za pomocą płatności Dotpay wystarczy kliknąć poniższy przycisk.

wpłacam

Wpłaty można dokonać również na konto Caritas Archidiecezji Lubelskiej Pekao S.A., numer: 46 1240 1503 1111 0000 1752 8351  z dopiskiem Wigilia Miłosierdzia.

Do organizacji tak dużego i wyjątkowego wydarzenia potrzebujemy wsparcia ok. 100 wolontariuszy. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś spędzić to wyjątkowe wigilijne przedpołudnie na pomocy innym, skontaktuj się z nami za pomocą poniższego formularza lub bezpośrednio pod nr telefonu 696 259 781, e-mail: m.matacz@caritas.pl. Twoja pomoc będzie niezbędna przy pracach porządkowych, cateringowych oraz wydawaniu paczek.

Formularz kontaktowy.

Twoje imię i nazwisko (wymagane)

Twój e-mail (wymagane)

Twój nr telefonu (wymagane)

Dlaczego chcesz pomagać?

* Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych danych osobowych w celu i zakresie niezbędnym do kontaktu ze mną drogą elektroniczną, jak również telefonicznie. Oświadczam, że zapoznałem się z informacjami o przetwarzaniu danych osobowych i prawach osób, których dane są przetwarzane, zawartymi w Polityce Prywatności.

przepisz kod z powyższego obrazka:

Mam nadzieję, że dzięki Tobie będą mogły wypełnić się słowa św. Matki Teresy z Kalkuty: „Zawsze, ilekroć uśmiechasz się do swojego brata i wyciągasz do niego ręce, jest Boże Narodzenie”.

W 2017 roku w lubelskiej Wigilii wzięło udział blisko 500 osób.

Zaproszenia dla potrzebujących na Wigilię Miłosierdzia można odebrać w siedzibie Caritas, przy Al. Unii Lubelskiej 15, Bractwa Miłosierdzia im. św. Brata Alberta przy ul. Zielonej 3 w Lublinie, Zakonie Braci Mniejszych Kapucynów przy Alei Kraśnickiej 76, w Parafialnym Zespole Caritas parafii św. Mikołaja, św. Jana Chrzciciela i Jana Ewangelisty (Katedra Lubelska), pw. Przemieniania Pańskiego i Matki Bożej Różańcowej.

Głównym organizatorem wydarzenia jest  Caritas Archidiecezji Lubelskiej.

Organizację Wigilii Caritas wspiera operator hal Selgros Cash&Carry, który ufunduje produkty do przygotowania poczęstunku dla wszystkich uczestników.

Patronem medialnym akcji jest TVP.

Selgros-cc_3D_cmyk

Post Tags: , , , , , , ,