Wielka dobroć w małym bochenku

Czy niewielkim bochenkiem można pomóc tysiącom ubogich? Okazuje się, że tak: Caritas Archidiecezji Lubelskiej, która za kilka dni ruszy ze sprzedażą „Chleba dobroci” udaje się to od kilkunastu lat.

Akcja charytatywna pod nazwą „Chleb dobroci” trwa tylko przez tydzień, za to szczególny, bo Wielki. Bochenek Caritas jest wtedy do kupienia w każdej parafii archidiecezji lubelskiej. W Wielką Sobotę razem z innymi pokarmami można go zanieść do poświęcenia, a w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego – spożyć podczas śniadania wielkanocnego.

W tym roku lubelska Caritas chce rozprowadzić ok. 36 tys. „Chlebów dobroci”. W sprzedaży jak zawsze pomogą wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas. Będzie można wybierać w dwóch rodzajach bochenków: okrągłym, opakowanym w folię z logo Caritas oraz owalnym. Ten drugi zapakowany jest w specjalne pudełko-skarbonkę. Najmłodsi (chociaż nie tylko) mogą do niego  wrzucać oszczędności, z  przeznaczeniem na wsparcie dzieł miłosierdzia, prowadzonych  przez lubelską Caritas.

Sam chleb, który jest symbolem akcji, oraz to, że jego sprzedaż odbywa się w Wielkim Tygodniu, wpisuje się w przesłanie Triduum Paschalnego, a szczególnie Wielkiego Czwartku. – Słowa, które w Wieczerniku Chrystus wypowiedział do swoich Apostołów: „Bierzcie i jedzcie” oraz „To czyńcie na Moją pamiątkę” oznaczają, że mamy sprawować to, co On ustanowił, a więc Mszę św., ale wzywają także do tego, żebyśmy na  Jego wzór dawali siebie innym. Mały „Chleb dobroci” jest wyrazem naszej chrześcijańskiej troski o potrzebujących, naszej solidarności z tymi, którzy już czasem nawet o nic nie proszą – tłumaczy  ks. Wiesław Kosicki, dyrektor Caritas Archidiecezji Lubelskiej.

Cześć środków ze sprzedaży „Chlebów dobroci” lubelska Caritas przeznaczy w tym roku na kontynuację budowy powstającego w Krasnymstawie Centrum Charytatywnego. Ale potrzeb jest znacznie więcej: – Pozyskane fundusze wspomogą także instytucje, prowadzące jadłodajnie dla osób ubogich i bezdomnych. Taka działa na przykład przy krasnostawskiej parafii pw. Trójcy Świętej. Chcemy również dofinansować dożywianie w szkołach uczniów z ubogich rodzin oraz zakupić żywność do Centrum Pomocy Doraźnej, które na co dzień udziela wsparcia osobom pozostającym bez środków do życia – wymienia ks. W. Kosicki.  Oprócz „Chleba dobroci” w czasie Wielkiego Tygodnia Caritas Archidiecezji Lubelskiej przeprowadzi jeszcze jedną akcję charytatywną – „Dar serca”. Polega ona na tym, że do każdej parafii w archidiecezji lubelskiej trafią specjalne oznakowane torby, do których będzie można włożyć trwałą żywność i środki czystości. Złożone w ten sposób dary Parafialne Koła Caritas przekażą najuboższym.