"Dziękuję kościołowi za taką działalność" – wczasorekolekcje dla niepełnosprawnych w Dąbrowicy

„Dziękuję kościołowi za taką działalność z całego serca”, tymi słowami do ks. Arcybiskupa Budzika zwrócił się Mateusz, uczestnik rekolekcji dla niepełnosprawnych w Dąbrowicy.

W „Domu Spotkania” w Dąbrowicy od kilkunastu lat w okresie wakacyjnym odbywają się wczasorekolekcje dla osób niepełnosprawnych, którzy przyjeżdżają z całej Polski, aby uczestniczyć w wakacjach przepełnionych Bogiem, modlitwą i opieką wolontariuszy. W ten wyjątkowy czas wolontariusze całkowicie bezinteresownie, opiekują się nim i jak sami podkreślają robią to z wielką radością.

Każdy turnus trwa 10 dni i odbywa się w Domu Spotkania Caritas Archidiecezji Lubelskiej. Opiekunami są zarówno wolontariusze, jaki księża (alumni Seminarium Duchownego w Lublinie) oraz rehabilitanci. Nad wszystkim czuwaja ks. Tomasz Niedziałek oraz ks. Bogusław Suszyło.
Tradycją każdych rekolekcji jest wizyta i Msza Święta sprawowana przez Księdza Arcybiskupa Stanisława Budzika.
DSC_1458 DSC_1475 DSC_1505 DSC_1528