Poznaj lubelską Caritas

Pomagamy od ćwierć wieku

Każdego dnia, od ponad 25 lat służymy potrzebującym - bez względu na ich wiek, pochodzenie czy wyznanie.

Każdego dnia wychodzimy poza schemat myślenia, przyjmujemy podopiecznych z czystą kartą, dbając przy tym o konsekwencję w myśl zasady – „Pomożemy Ci, ale najpierw Ty pomóż sobie i pokaż nam, że chcesz zmienić swoje życie,  metodą małych kroków.”

Jesteśmy Drużyną Caritas. Dla nas praca w tej organizacji to misja i zaszczyt.

Spałam i śniłam, że życie jest samą przyjemnością, obudziłam się i spostrzegłam, że życie jest służbą na rzecz innych. Służyłam i zobaczyłam, że służba jest przyjemnością.

Matka Teresa z KalkutyPatronka Caritas Archidiecezji Lubelskiej

Pracownicy Centrali Caritas Archidiecezji Lubelskiej

Dyrektor Caritas Archidiecezji Lubelskiej

Zastępca dyrektora Caritas Archidiecezji Lubelskiej

Justyna Małyska

Sekretarz Zarządu, Kierownik Dziennego Ośrodka dla Osób Bezdomnych

Magdalena Pawlak-Kozieł

Opiekun Darczyńców - Fundraiser
Kierownik Działu Projektów
Kierownik Sekretariatu
Rzecznik Prasowy/Opiekun Darczyńców
Koordynatorka wolontariatu
koordynator Funduszu Stypendialnego Skrzydła, Wakacyjnej Akcji Caritas
koordynator Domu Spotkania w Dąbrowicy, wolontariusz
Kierownik Centrum Charytatywnego Caritas w Krasnymstawie
koordynator Anielskiego Kiermaszu Charytatywnego
logistyka
Dzienny Ośrodek dla Osób Bezdomnych

To tu pomogamy naszym podopiecznym

Centrala Caritas Archidiecezji Lubelskiej

Budynek, w którym mieści się Centrum Pomocy Doraźnej (wydawanie ubrań dla potrzebujących), Biuro Aktywizacji Bezrobotnych, punkt wydawania pomocy żywnościowej oraz Wypożyczalnia Sprzętu Rehabilitacyjnego. W budynkach znajduje się również Centrum Szkoleniowo-Konferencyjne z aulą mogącą pomieścić 250 osób.

Adres: Caritas Archidiecezji Lubelskiej, ul. Prymasa S. Wyszyńskiego 2 (wjazd od al. Unii Lubelskiej 15), 20-950 Lublin

tel. + 48 81 532 95 71;
fax.: 81 532 81 94

Centrum Charytatywne Caritas w Krasnymstawie

Centrum Charytatywne to nasza najnowsza i najnowocześniejsza placówka, która oprócz specjalistycznej pomocy medycznej i opieki dla obłożnie chorych, zapewnia wsparcie psychologiczne, rehabilitacyjne czy duchowe dla każdego, kto tego potrzebuje.

Adres: Centrum Charytatywne Caritas, ul. Szkolna 9a 2, 22-300 Krasnystaw

Rejestracja medyczna pod numerem telefonu 81 473 25 19
Ośrodek rehabilitacyjny jest otwarty od poniedziałku do piątku w godz. 7.30 – 18.00

Przejdź na stronę Centrum Charytatywne Caritas w Krasnymstawie.

Dom Zawierzenia w Firleju

Każdego roku w okresie letnim i zimowym z wypoczynku organizowanego przez naszą Caritas korzysta blisko 700 dzieci. Są to głównie dzieci potrzebujące z terenu naszej Archidiecezji, dzieci polonijne z Ukrainy i Białorusi.

Adres: Dom Zawierzenia w Firleju, ul. Choiny 2, 21-136 Firlej

Więcej informacji, rezerwacje, obsługa grup – ks. Paweł Tomaszewski tel. 536 267 730, e-mail: p.tomaszewski@caritas.pl

Dom Spotkania w Dąbrowicy

„Dom Spotkania” znajduje się w Dąbrowicy k. Lublina w kierunku do Nałęczowa. Jest miejscem spotkań dla osób starszych, samotnych i niepełnosprawnych z Archidiecezji Lubelskiej oraz z całej Polski. Zgodnie ze swoim przeznaczeniem prowadzi przede wszystkim działalność charytatywną. Organizuje turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych, oraz ferie i wakacje dla ubogich dzieci z terenu Archidiecezji Lubelskiej. Do Domu przyjeżdżają także grupy wycieczkowe, pielgrzymki, „zielone szkoły” i grupy rekolekcyjne.

Adres: Dom Spotkania Caritas Archidiecezji Lubelskiej, Dąbrowica 130 A, 21-008 Tomaszowice

Więcej informacji, rezerwacje, obsługa grup – Agnieszka Zańko tel.604 245 245 e-mail: domspotkania@caritas.pl